Live

De ce a fost extrădat Cristian Rizea din Republica Moldova. Desfăşura „acţiuni pentru schimbarea violentă a regimului constituţional”

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Rizea, extrădat din Republica Moldova, ar fi fost încarcerat vineri în Penitenciarul din Vaslui, unde va rămâne pe durata perioadei de carantină. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicaţia din Republica Moldova Newsmaker prezintă un document care arată motivul pentru care a fost extrădat din Republica Moldova ex-deputatul român Cristian Rizea. Potrivit actului citat de jurnaliştii moldoveni, Rizea ar fi pregătit şi desfăşurat „acţiuni îndreptate spre schimbarea prin violenţă a regimului constituţional, subminarea sau suprimarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării”, arată sursa citată, preluată de News.ro. 

Pe reţelele de socializare a fost publicat un document pe baza căruia ar fi fost extrădat din Republica Moldova ex-deputatul român Cristian Rizea. Potrivit actului, Rizea ar fi pregătit şi desfăşurat „acţiuni îndreptate spre schimbarea prin violenţă a regimului constituţional, subminarea sau suprimarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării”, scrie Newsmaker.md.  

„Conform constatărilor organelor abilitate să asigure securitatea statului, s-a stabilit că cetăţeanul României, Rizea Cristian, născut la 12.04.1969, pregăteşte şi desfăşoară acţiuni îndreptate spre schimbarea prin violenţă a regimului constituţional, subminarea sau suprimarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării, activităţi cu elemente de factură criminală, acţiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului”, se arată în document. 

Totodată, se precizează în documentul publicat, că „menţionatul încalcă în mod flagrant şi sistematic prevederile Codului contravenţional, prezentând pericol pentru ordinea şi securitatea publică”. 

„În acelaşi timp, în privinţa acestuia sunt iniţiate mai multe acţiuni civile pentru imixtiunea în viaţa personală a persoanelor şi lezarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale”, se mai arată în documentul care ar fi fost semnat de directorul Inspectoratului General pentru Migraţie, Mihail Vodă. 

Potrivit publicaţiei, fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie. 

„Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele «dezvăluiri», în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare”, arată publicaţia. 

„Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. 

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. «Declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică», declarau reprezentanţii Inspectoratului General pentru Migraţie. În aceeaşi zi, autorităţile române au anunţat că Rizea urmează să fie încarcerat”, se mai precizează în articol.  

Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui, unde va rămâne pe durata perioadei de acomodare – carantina, cum este denumită oficial – timp în care se va finaliza procedura privind stabilirea închisorii unde va fi executată pedeapsa. Perioada de carantină în cazul persoanelor încarcerate se întinde pe durata a 21 de zile, mai scrie Newsmaker.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum este viaţa în Transnistria, unde locuitorii nu mai au gaze, căldură și curent. „Oamenii au fost transformaţi în zombie”

Zelenski a discutat cu Maia Sandu despre criza energetică din Transnistria. „Suntem gata să ajutăm”

Burduja: România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina

Tupeu rusesc. După ce Moscova a tăiat gazele, Zaharova acuză Chișinăul pentru criza energetică din Transnistria

Partenerii noștri