Live

Curtea Constituțională amână până în 5 iunie decizia în privința completurilor de 3 judecători. Sesizarea PNL, respinsă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Curtea Constituțională a amânat până în data de 5 iunie decizia referitoare la sesizarea lui Florin Iordache cu privire la completurile de 3 judecători de la Înalta Curte, o decizie care poate influența procesul pe care Liviu Dragnea îl are acum la instanța supremă. În plus, judecătorii CCR au respins solicitarea PNL, care semnala că Florin Iordache nu ar fi fost cel în măsură să facă sesizarea CCR din poziția pe care o ocupa, de vicepreședinte al Camerei Deputaților delegat de Liviu Dragnea să-i țină locul la șefia Camerei pe perioada concediului său.

ACTUALIZARE. Patru dintre cei nouă judecători CCR au solicitat amânarea deciziei pe motiv că au nevoie de mai mult timp pentru studierea speței. Este a patra oară când CCR amână decizia.

Teoretic, această decizie ar putea avea drept consecință ca și Înalta Curte să amâne, luni, pronunţarea la procesul lui Liviu Dragnea. Numai că termenul de 5 iunie pune unele probleme. După 1 iunie, o judecătoare din completul de 5 care judecă apelul lui Liviu Dragnea la Înalta Curte, urmează să se pensioneze, ceea ce ar putea însemna reluarea din toamnă a unor proceduri și stabilirea unor noi termene, pentru că un alt judecător va fi numit în complet, iar judecarea dosarului ar putea fi reluată.


Știrea inițială:

O răsturnare de situație în cazul lui Liviu Dragnea ar putea veni luni de la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR s-au reunit pentru a decide soarta completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Un astfel de complet l-a condamnat pe șeful PSD la 3 ani și jumătate de închisoare. CCR trebuie să-i răspundă lui Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, dacă dosarele de corupție ar trebui judecate de completuri specializate, și nu de orice judecător al instanței supreme. 

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat în 19 aprilie pentru 20 mai pronunţarea în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tot luni este programat la ICCJ termen în dosarul angajărilor fictive la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Liderul PSD a fost condamnat, în primă instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare de un complet de 3 judecători. Sesizarea Curţii Constituţionale a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor.

Pronunţarea a fost amânată prima dată în 10 aprilie, pentru a doua zi. Şi în data de 11 aprilie pronunţarea a fost amânată. 

Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile.

Sesizarea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Florin Iordache reclama „refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

Şefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie. Tarcea i-a transmis lui Dorneanu că a adresat următoarea întrebare Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE: "Dispuneţi la nivelul Curţii Supreme sau la nivelul altor instaanţe naţionale de complete specializate în cauze de corupţie?". Ea spune că până la termenul de 17 aprilie a primit 19 răspunsuri. Din aceste răspunsuri, a rezultat că 13 state nu au deloc complete specializate în cauze de corupţie. Alte cinci state nu au complete specializate în cauze de corupţie la nivelul Curţii Supreme, dar la nivelul altor instanţe au complete sau judecători specializaţi în cauze de corupţie. Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

PNL reclamă la CCR că Florin Iordache nu este abilitat să sesizeze Curtea

Pe de altă parte, PNL a cerut Curţii Constituţionale a României să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, considerând că articolul din Regulament în temeiul căruia a fost înaintată cererea este în dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au înaintat şi o sesizare de neconstituţionalitate, cu acest subiect.

Sesizarea liberalilor care vizează Regulamentul Camerei Deputaţilor trebuia dezbătută în 7 mai de către judecătorii constituţionali, dar a fost amânată pentru 20 mai.

În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul „Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecători de la ICCJ, primul termen fiind stabilit în 8 octombrie 2018. Atunci, liderul PSD a cerut anularea Hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ prin care completurile de 5 judecători sunt considerate „formaţiuni de judecată cu reglementare specifică”, astfel încât prevederile Legii de organizare judiciară modificată vor fi aplicate în cazul lor începând cu 1 ianuarie 2019.

Ulterior, Guvernul a sesizat CCR cu privire la constituirea completurilor de cinci judecători, sesizarea fiind admisă în 7 noiembrie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică

Curtea Constituțională a Boliviei a tranșat cazul lui Evo Morales. Ce a decis cu privire la o nouă candidatură a fostului președinte

Legea pensiilor militare a fost contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Atac direct al lui Nicușor Dan la adresa Avocatului Poporului: „Apără mafia imobiliară”

Partenerii noștri