Live

CSM își motivează avizul negativ. De ce Adina Florea n-ar trebui să fie șefa DNA

Data actualizării: Data publicării:
Adina Florea. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

CSM a trimis, vineri, la Ministerul Justiției motivele pentru care a dat un aviz negativ propunerii ca Adina Florea să ocupe funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Argumentele nu sunt deloc măgulitoare la adresa procurorului. După o audiere de trei ore, luni, a Adinei Florea, secţia de procurori din CSM a remarcat rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi sinteză reduse, sincope privind onestitatea şi imparţialitatea, superficialitate.

„Referitor la aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care doamna procuror candidează, Secţia a remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzuta la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea, atribute indispensabile personalităţii managerului”, notează Secţia pentru procurori din CSM în motivarea avizului negativ.

„Analizând răspunsurile candidatei la interviu, Secția pentru procurori reține că aceasta nu a demonstrat o conștientizare adecvată de diferenței și interdependenței dintre principiul independenței procurorului și cel al subordonării ierarhice”, se spune în motivare. Este taxată în acest fel afirmația pe care a făcut-o Adina Florea la un moment dat în timpul interviului cum că ea n-a fost niciodată un procuror independent, afirmație retrasă ulterior spunând că poate s-a exprimat nefericit și că se referea la funcționarea procurorului sub autoritatea ministrului justiției așa cum este ea definită în Constituție. „Referitor la alegația: Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public, Secția pentru procurori remarcă existența unei confuzii evidente referitoare la noțiunea de independență, împrejurare de neconceput”, arată reprezentanții CSM în motivarea avizului.

De asemenea, Adina Florea este taxată și pentru că nu a oferit în proiectul său de management soluții eficiente la problemele pe care le-a identificat în cadrul DNA, concentându-se mai degrabă pe critici aduse fostului management al DNA.

Procurorii din CSM au fost nemulțumiți și pentru afirmația Adinei Florea din interviu potrivit căreia n-ar fi cunoscut până de curând conținutul protocolului secret încheiat în 2016 de Ministerul Public cu SRI, în contextul în care, la momentul respectiv, a fost comunicat la Parchetul la care lucra și unde avea o funcție de conducere. Procurorii CSM spun că asta ar arăta o neglijență a atribuțiilor de serviciu.

Procurorii din CSM au motivat pe 13 pagini de ce consideră că Adina Florea nu ar fi potrivită pentru conducerea DNA. Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că luni va analiza cu atenție acest document și va spune dacă va merge sau nu cu propunerea mai departe, la șeful statului. Avizul CSM este consultativ, iar șeful statului poate refuza doar o dată propunerea ministrului justiției.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tudorel Toader acuză o „monstruoasă coaliție” după pierderea funcţiei de rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

Parchetul General clasează dosarul deschis de fosta Secţie specială pe numele Laurei Codruţa Kovesi

Procurorii Adina Florea şi Felix Bănilă ies la pensie. Val de pensionări de teama desfiinţării pensiilor speciale

Orban: Scrisoarea Comisiei de la Veneția a fost trimisă în presă pe filiera Tudorel Toader. Avem zeci de argumente la solicitare

Partenerii noștri