Live

Ce pedepse sunt aplicate infracţiunilor comise în timpul stării de urgenţă

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Ministerul Justiţiei a lansat, miercuri, campania Toleranţă zero faţă de infracţiuni, prin care se doreşte informarea privind pedepsele aplicabile în cazul infracţiunilor săvârşite în timpul stării de urgenţă, relatează Agerpres.

Ministerul Justiţiei arată că, potrivit Codului penal, orice infracţiune săvârşită împotriva unei persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracţiune se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare.

Astfel, furtul calificat, dacă infractorul a profitat de starea de vulnerabilitate a persoanei vătămate datorată sării de sănătate, cum este COVID-19, se pedepseşte cu un maximum de 7 ani de închisoare.

Tâlhăria calificată săvârşită prin folosirea de substanţe paralizante, care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei, dacă infractorul a profitat de starea vădită de vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată stării de sănătate (cum este boala COVID-19), se pedepseşte, în funcţie de ipoteză cu maximum 12, 14 sau 20 de ani de închisoare, precizează MJ.

În ceea ce priveşte furtul calificat, săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional, dacă infractorul a profitat de starea de urgenţă, legislaţia prevede că se pedepseşte cu maximum 9 ani de închisoare.

Tâlhăria calificată care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei se pedepseşte cu maximum de 20 de ani de închisoare, menţionează sursa citată.

Cu privire la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, Ministerul Justiţiei informează că legislaţia în vigoare prevede că transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această afecţiune, dacă s-a produs moartea unei persoane, se pedepseşte cu un maximum de 17 ani închisoare.

În cazul săvârşirii a trei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condiţiile menţionate anterior, maximul pedepsei va fi de 29 ani şi 4 luni închisoare, arată Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, în Codul penal se prevede, totodată, că se pedepsesc faptele de nerespectare a măsurilor dispuse de instituţiile statului în vederea prevenirii răspândirii bolilor.

Declaraţiile false sau nedeclararea unor fapte către autorităţile abilitate poate fi pedepsită ca infracţiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgenţă, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare, menţionează MJ.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Republica Moldova declară stare de urgență în sectorul energetic. Cum explică guvernul de la Chișinău decizia

Kelemen Hunor exclude prelungirea mandatului lui Iohannis în caz de stare de urgenţă

Partenerii noștri