Live

Ce-l așteaptă pe Liviu Dragnea în libertate: Încă două dosare penale, plus interdicția de a candida la alegeri

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea și Irina Tănase, înconjurați de jurnaliști în fața penitenciarului Rahova. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Deși eliberat condiționat înainte de împlinirea termenului, Liviu Dragnea va avea în continuare suspendate unele drepturi, potrivit sentinței din 2019. Fostul lider social-democrat nu va avea dreptul să candideze și nici de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat timp de trei ani după data eliberării. De asemenea, problemele lui nu s-au încheiat: pe numele lui LiIviu Dragnea mai există două dosare penale, dintre care unul trimis în judecată.

Condamnarea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman i-a adus lui Liviu Dragnea nu numai trei ani și jumătate de închisoare, ci și interdicția exercitării unor drepturi, precum dreptul de a fi ales sau de a ocupa o funcție de autoritate.

"În baza art. 65 alin. 1 din Codul penal 1969, aplică inculpatului Dragnea Nicolae Liviu pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b și c din Codul penal 1969 pe o durată de 3 ani", a stabilit instanța care l-a condamnat pe Liviu Dragnea.

Art. 64 Cod Penal

Pedeapsa complimentară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:

a) dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice;

b) dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat;

c) dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Pe lângă interdicția de a candida la alegeri pentru trei ani, Liviu Dragnea nu mai poate fi nici membru PSD, partid al cărui statut interzice primirea ca membri a persoanelor care nu au drepturi electorale.

Art. 23 Statut PSD

Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:

(1) Persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia celor precizate la Art. 13.

(2) Persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică.

Liviu Dragnea, încă două dosare penale

Chiar dacă Liviu Dragnea nu-și dorește să mai candideze sau să ocupe funcții publice, lucru interzis de judecători timp de trei ani, el nu poate sta liniștit. Pe numele său mai există două dosare penale instrumentate de DNA, dintre care unul a fost trimis în judecată.

Dosarul vizitei în SUA

Pe 17 mai 2021, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Liviu Dragnea, în dosarul vizitei pe care a efectuat-o în ianuarie 2017 în SUA, la inaugurarea mandatului de președinte al lui Donald Trump. Dragnea este acuzat de trafic de influență și de folosire a influenței.

Fostul președinte PSD, este acuzat că a primit foloase necuvenite pentru el și pentru partid în valoare de aproape 400.000 de dolari, care au acoperit vizita pe care a efectuat-o în SUA în ianuarie 2017, alături de premierul de atunci, Sorin Grindeanu, pentru ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump, care câștigase alegerile prezidențiale.

În schimbul avantajelor primite, Liviu Dragnea l-a numit consul general la Bonn pe cel care l-a ajutat, se arată într-un comunicat DNA.

Dosarul Tel Drum

Pe 26 iunie 2020, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman:

  • constituire a unui grup infracțional organizat
  • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul
  • instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii, potrivit unui comunicat DNA.

Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri, potrivit DNA. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, mai arată procurorii DNA

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică

Ce spune Ciolacu despre vânătoarea cu Hayssam și pescuitul cu Dragnea. „Când mi-a venit controlul la arme, am văzut cât de ruginită e”

Cum sunt îndemnați tinerii adolescenți de 16 ani să voteze la alegerile europarlamentare din Germania. „Acesta este doar începutul”

Judecătorii au anulat probele în dosarul de trafic de influență al lui Dragnea pentru vizita la Trump. Dosarul se întoarce la DNA

Partenerii noștri