Live

CCR: Incriminarea abuzului în serviciu fără prag valoric, constituțională (surse)

Data publicării:
Curtea Constituțională a României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a admis parţial sesizările privind modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, scrie Agerpres, citând surse din CCR. Abuzul în serviciu poate fi incriminat şi fără a se stabili un prag valoric, au decis judecătorii constituționali.

Infracţiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată şi fără a se stabili un prag valoric, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei, au stabilit miercuri judecătorii constituţionali, potrivit surselor citate de Agerpres.

Deputatul Ludovic Orban anunţa pe 12 aprilie că parlamentarii Forţa Dreptei, neafiliaţi şi cei de la AUR vor contesta la Curtea Constituţională modificările la Codul de procedură penală făcute în Camera Deputaţilor.

„Considerăm profund neconstituţionale, antidemocratice şi împotriva drepturilor şi libertăţilor individuale ale cetăţenilor români două prevederi din Codul de procedură penală modificate de majoritatea parlamentară. Este vorba de acceptarea ca probe a interceptărilor făcute de servicii de informaţii pe mandate de siguranţă naţională, în toate tipurile de procese pentru infracţiunile care sunt cuprinse în articolul 139, şi de articolul care limitează dreptul la apărare al cetăţenilor şi care obligă cetăţenii români să apeleze la avocaţi care au certificat ORNISS atunci când este vorba de procese care vizează siguranţa naţională”, explica Orban.

În opinia sa, această ultimă prevedere este „o aberaţie”, deoarece prin împiedicarea alegerii avocatului dorit de către persoana care se află în cursul unui proces este afectat dreptul constituţional la apărare.

Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a sesizat CCR privind modificări aduse celor două coduri, iar Avocatul Poporului cu privire la Codul de procedură penală.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a motivat adoptarea variantei fără prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu prin faptul că problema nu a fost lămurită până la capăt „nici în doctrină şi nici în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, făcând trimitere la decizia CCR care obligă Parlamentul să pună un prag valoric la abuzul în serviciu.

„Am spus în numărate rânduri, Guvernul a plecat în proiectul său într-o variantă fără prag (la abuzul în serviciu - n.r.), ţinând cont de exigenţele pentru funcţia publică din punctul de vedere al integrităţii, de dreptul comparat şi de faptul că în deciziile CCR problema a rămas nelămurită până la capăt. Obligaţia de a pune un prag nu este menţionată în dispozitiv, de aici a plecat toată controversa care datează de ani de zile. Deciziile sunt vechi de 5 - 7 ani şi până acum nu a fost lămurită nici în doctrină şi nici jurisprudenţa Curţii această chestiune”, a explicat declarat Cătălin Predoiu.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curtea de Apel a respins cererea lui Călin Georgescu în dosarul în care a atacat decizia BEC de anulare a alegerilor

Decizii fără precedent, achitări sau dosare reluate de la zero. Cele mai importante procese din 2024 

Partidul SOS România a sesizat CCR privind mandatul președintelui Klaus Iohannis

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Partenerii noștri