Live

Cazul Adina Florea-DNA. Plângere la DIICOT împotriva preşedintelui CNSAS pentru adeverinţa eliberată

Data actualizării: Data publicării:

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a depus luni, la DIICOT, o plângere privind posibila săvârşire a mai multor infracţiuni de către preşedintele CNSAS, Constantin Buchet, în contextul scandalului iscat în jurul avizului CNSAS obţinut de Adina Florea, propunerea ministrului Tudorel Toader pentru şefia DNA.

Adina Florea. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-o plângere adresată DIICOT, Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor îl acuză, printre altele, pe preşedintele CNSAS, de uzurparea atribuţiilor Colegiului CNSAS, în cazul Adina Florea. Potrivit sursei citate, Constantin Buchet ar fi eliberat adeverinţa de necolaborare cu Securitatea de care avea nevoie Florea pentru a fi propusă de Tudorel Toader la şefia DNA, "prin încălcarea unor dispoziţii legale exprese", documentul fiind totodată unul "cu conţinut nereal".

"Comunicarea deliberată de către sus-numitul a unor informaţii false de al căror caracter fals era pe deplin conştient, s-a realizat în scopul periclitării securităţii naţionale prin crearea premiselor pentru numirea în funcţia de Procuror Şef al DNA, instituţie cu un rol deosebit de important în arhitectura Ministerului Public şi în menţinerea ordinii de drept, a unei persoane în legătură cu care nu există certitudinea că îndeplineşte condiţiile legale pentru numire. Este de natura evidenţei, în raport şi de atribuţiile Procurorului Şef al DNA, că încălcarea şi eludarea dispoziţiilor legale în procedura de numire a unei astfel de funcţii, crează prin sine o stare de pericol pentru securitatea naţională.

În raport cu aceasta, toate instituţiile publice implicate au obligaţia de a aduce la cunoştinţa organelor de anchetă penală orice fapt sau act care poate servi la stabilirea existenţei unei infracţiuni sesizate sau la identificarea făptuitorului, fiind necesare demersuri din partea instituţiilor abilitate în scopul identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor la săvârşirea acestor fapte.

Faţă de cele prezentate în opinia noastră considerăm că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute şi sancţionate de art. 297, art. 321, art. 323, art. 404 Cod penal, drept pentru care vă solicităm efectuarea de cercetări conform competenţelor ce vă revin", se arată în plângerea adresată DIICOT", se arată în plângerea trimisă prachetului.

În acest condiţii, autorii solicită audierea membrilor CNSAS şi a altor persoane relevante pentru anchetă, ca şi analizarea unor acte, precum stenograme ale şedinţelor CNSAS, documente pregătitoare de la Ministerul Justiţiei şi cele depuse la Administraţia Prezidenţială.

Context

Un membru CNSAS a atras atenția, într-o notă trimisă în data de 3 ianuarie președintelui instituției, Constantin Buchet, că acordarea avizului CNSAS în cazul Adinei Florea - propusă din nou în fruntea DNA de ministrul justiției, Tudorel Toader - ridică o serie de probleme de legalitate. 

Alexandra Toader, membră a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, susține în nota trimisă lui Buchet că în sedința din 21 decembrie 2018 trebuia luată în discuție nota de constatare. Însă această sedință nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum. În aceste condiții, avizul de necolaborare cu fosta Securitate, emis pe numele Adinei Florea, a fost întocmit înainte de primirea răspunsurilor din partea tuturor deținătorilor de arhivă, în acest caz MApN.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat până acum să o numească pe Adina Florea în funcţia de procuror şef al DNA.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Statutul deputaților și senatorilor, modificat. Au fost înăsprite sancțiunile pentru abaterile disciplinare. Ce riscă parlamentarii

Asistenții maternali pot obține atestatul doar dacă au absolvit studii liceale sau învățământul profesional. Legea a fost promulgată

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic promulgat de Klaus Iohannis

Partenerii noștri