Live

Cătălin Tolontan: Ministrul justiției a încălcat legea

Data actualizării: Data publicării:

Jurnalistul Cătălin Tolontan spune că a descoperit că ministrul justiției, Tudorel Toader, nu a respectat legea, anul trecut, pentru că nu a fost în Parlament pentru a prezenta un raport despre activitatea procurorilor. De altfel, acest demers - prevăzut de legea organizării sistemului judiciar din România - nu a fost făcut, în zece ani, decât de un singur ministru: Raluca Prună, în 2016. Atunci ea a vrut să meargă în fața parlamentarilor și să explice ce merge bine și ce nu merge bine în activitatea parchetelor, însă Parlamentul nu a primit-o, a declarat la Digi24 jurnalistul Cătălin Tolontan.

„Dau oamenilor câteva cifre pe care le rostesc aici pentru prima oară. Ele fac parte dintr-un raport public despre justiție, foarte important, dar care, din păcate, a fost ascuns... așa, nu neapărat cu intenție, dar cumva în birocrația statului român.

Legea din România obligă ministrul justiției - obligă! ministrul justiției; e vorba de legea organizării sistemului judiciar din România - ca o dată pe an să-și prezinte concluziile, în fața Parlamentului României, pentru activitatea procurorilor: să spună ce e bine, ce consideră că nu e bine. Nu înseamnă că e un control acesta. Nu înseamnă că Parlamentul votează să dea jos șefii de procuratură și așa mai departe, pentru că ministrul justiției, deși are autoritatea asupra șefilor de parchete, nu este șeful procurorilor din România.

Investigând povestea asta în ultimele săptămâni, din momentul în care dl. Tudorel Toader a organizat acea... declarație de presă hibridă, pentru că n-a fost nici conferință, nici declarație, nici prezentare, n-a fost nimic! A fost o invenție iliberală, o perspectivă postmodernistă distructivă asupra felului în care poate comunica un înalt funcționar public. Din care n-a înțeles nimeni nimic sau fiecare a înțeles ceea ce se aștepta să audă. Atât!

Bun! Am observat cu stupoare, din declarația pe care am primit-o de la Ministerul Justiției, condus acum de dl Tudorel Toader, că dânsul în primul rând, anul trecut, n-a respectat legea și n-a fost în fața Parlamentului ca să prezinte aceste concluzii. Și că în ultimii zece ani, de fapt, - ei ne-au dat răspunsul pe trei ani - un singur om a făcut asta: ministrul justiției din 2016, Raluca Prună. Cu șapte ani înainte n-a făcut-o nimeni - asta știm din informațiile pe care le avem de la minister, raportul public îl avem astăzi. 

Raluca Prună a vrut să meargă în fața Parlamentului, ca să explice, așa cum vede ministrul justiției lucrurile, ce merge bine și ce nu merge bine în zona parchetelor din România  - DNA, DIICOT, Parchetul General și toate parchetele teritoriale. Parlamentul nu a primit-o. A trimis raportul însă, el există, îl avem, îl publicăm pe site, e raportul integral, care dincolo de sinteza rapoartelor, are și niște considerații ale ministrului justiției.

Din păcate, să faci asta o singură dată în zece ani mă îndeamnă ca jurnalist să mă întreb: atunci, această densitate a rapoartelor din ultimele șase luni ce înseamnă, de fapt? Este doar o mișcare politică? E o răfuială a politicului cu justiția și mai concret cu șefa DNA, de vreme ce în zece ani nu i-ați deranjat de niciun fel cu niște constatări, cu nimic altceva, cu o oglindă pusă în fața șefilor de parchete? Nu vreau să dau un răspuns, să nu intru în speculații”, a spus Cătălin Tolontan.

Citiți și:  Cătălin Tolontan: Doar 2% dintre inculpaţi sunt achitaţi definitiv în România

Jurnalistul a comentat la Digi24 și atitudinea și mesajele transmise joi în România de prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Asta ne-a îndemnat: să fim lucizi, să nu risipim ce am câștigat în acești ani”, spune Cătălin Tolontan.

Timmermans „este un politician extrem de experimentat și nu este în niciun caz nu e - așa cum am văzut că l-au tratat unii reprezentanți ai PSD -  un exponent al megabirocrației elitiste și pervertite care vine să ne copleșească din nou cu foarte multe repere morale la care, vezi Doamne, noi n-am avea de ce să achiesăm, pentru că oricum le deținem pe toate în buzunare. Nu e nici pe departe așa (un stăpân - n.r.). În primul rând, pentru că este un social-democrat, este membru al Partidului Laburist din Olanda, este un om care este în serviciul public al țării sale, respectiv al cetățeanului european de 30 de ani. Cam jumătate de timp a fost funcționar în guvernul olandez și apoi a intrat în politică, deci a fost votat. Este un om care ține foarte mult la parlamentele naționale, pe care le consideră în continuare un loc unde deficitul de democrație și de încredere în democrație al cetățenilor europeni se poate vindeca și se poate compensa. Deci nu este, în niciun caz, un exponent al elitei de la Bruxelles, al birocrației care nu înțelege nimic din ce se întâmplă în țările membre. Mai degrabă, dacă a fost vorba de o duritate, a fost o duritate într-o mănușă de catifea”, a spus Cătălin Tolontan.

Ce relevă raportul obținut de Cătălin Tolontan și ce părere are jurnalistul despre șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și despre activitatea procurorilor anticorupție aflați urmărind întreaga discuție din emisiunea „Imparțial” în materialele video de mai sus.

Citiți și: VIDEO. Timmermans, mesaje ferme transmise la București: Nu alergați în direcția greșită!

CTP: Cum crede Dragnea că poate să-l înșele pe Timmermans? Se vede și din satelit ce e aici

CTP: De ce nu a spus Dăncilă nimic după întâlnirea cu Timmermans?

Timmermans i-a înmânat un mărțișor premierului, peste masă. Ce transmite acest gest

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia a aderat la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Partenerii noștri