Live

Candidații la conducerea DIICOT au susținut interviurile. Când vom ști cine e noul șef al procurorilor antimafia

Data actualizării: Data publicării:

Candidaţii la funcţia de procuror şef al DIICOT și-au susținut astăzi proiectele. Daniel Horodniceanu îşi doreşte un al doilea mandat. În faţa comisiei de evaluare, care este condusă de ministrul Justiţiei, a fost şi Felix Bănilă, actualul şef al Parchetului Bacău, și el candidat la șefiia DIICOT.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, marţi, pe Facebook că aştepta să se înscrie mai mulţi candidaţi în cursa pentru şefia DIICOT.

Potrivit Ministerului Justiţiei, interviul constă în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală, verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie.

Daniel Horodniceanu s-a declarat mulţumit de modul în care a decurs interviul de la Ministerul Justiţiei pentru desemnarea unui nou şef al instituţiei. El a spus că întrebările au fost bune, pertinente, legate de dosare şi de cum pot fi ele rezolvate prin măsuri manageriale.

Mi-a plăcut foarte mult că au citit proiectul de managament, mi-au pus întrebări foarte bune, pertinente, cred că am răspuns corect, o să vedem pe 14. Au fost mai multe întrebări (...) referitoare la vechimea dosarelor, stocurile de dosare aflate pe rol, cum le putem rezolva prin măsuri manageriale, este foarte important de ştiut cum vom duce structura într-o zonă mai sigură şi din acest punct de vedere. Cum vom apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, ale victimei, ale persoanelor cercetate”, a declarat Daniel Horodniceanu la ieşirea din minister.

Întrebat de ce candidează pentru un nou mandat, în condiţiile în care a făcut solicitare să se întoarcă la Iaşi, Horodniceanu a explicat că este doar o procedură standard ca procurorii şef să precizeze unde au baza de lucru, pentru că nu pot fi siguri că vor obţine un nou mandat. El a precizat că nu a spus niciodată că nu va candida din nou pentru şefia DIICOT.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia în 14 mai, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră în 19 mai. Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului CSM, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere.

Daniel-Constantin Horodniceanu, actualul procuror-şef al DIICOT, şi Oliver-Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, sunt singurii candidaţi care s-au înscris pentru funcţia scoasă la concurs. Procurorii au putut depune cereri de înscriere până în 7 mai, inclusiv, la Direcţia resurse umane din Ministerul Justiţiei. În luna martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că Daniel Horodniceanu trebuie să se înscrie în procedura de selecţie dacă va mai dori un mandat la conducerea DIICOT.

Daniel Horodniceanu, în vârstă de 44 de ani, se află la conducerea DIICOT din mai 2015. El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august - decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 - mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 - iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 - octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 - iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 - iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 - iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 16 martie, solicitarea lui Daniel Horodniceanu de a reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei, respectiv din 19 mai.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 2 kilograme de cocaină, aduse în perne din Spania. Patru persoane sunt cercetate de DIICOT

Andrew Tate se roagă pentru o moarte „eroică” precum cea a lui Sinwar, fostul lider Hamas. Ce mesaj a postat influencerul

Acţiunea „Ziua Z” a DIICOT: 420 de percheziții efectuate și peste o sută de persoane au fost reţinute

Ziua Z: 120 de percheziții ale DIICOT, în nouă acțiuni operative privind traficul de droguri și spălarea banilor

Partenerii noștri