Live

Augustin Zegrean, despre ordonanțele lui Tudorel Toader: Acesta nu mai este stat de drept

Data publicării:

Modificarea celor trei legi ale justiției prin Ordonanță de Urgență este „o nebunie” și „o nouă lovitură dată justiției”, pentru „a-i aduce pe burtă pe cei câțiva magistrați care nu erau căzuți, ci doar în genunchi”, a spus Augustin Zegrean, pentru HotNews. Fostul președinte al CCR a mai spus că asistăm la un amestec al Guvernului nepermis și fără precedent în justiție, că ceea ce se întâmplă astăzi nu mai este stat de drept și că nu înțelege de ce magistrații se lasă călcați în picioare.

Augustin Zegrean a spus că „este o nebunie” modul în care se schimbă legile justiției, deoarece magistrații nu au apucat încă să citească modificările vechi: „Dacă vrem să fim stat de drept nu se poate să conducem țara prin ordonanțe”.

„Una dintre prevederi este că Secția pentru anchetarea magistraților nu va mai fi în subordinea procurorului general - păi cui să fie subordonantă, adică să avem două procuraturi sau să fie subordonată direct ministrului Justiției, că știe el ce să facă cu ea? Păi să dea o Ordonanță prin care să subordoneze total parchetele și prin asta să închidă povestea, ce tot dau câte un pic, câte un pic. Adică tăiem coada la pisică din bucăți, ca să nu doară așa tare”, a declarat Augustin Zegrean, pentru HotNews.ro

În ceea ce privește faptul că delegarea pe aceste funcții de conducere nu poate depăși 45 de zile, Zegrean a spus că prevederea pare a fi cu dedicație pentru șefia DNA, astfel încât „să fie scos de acolo procurorul șef interimar și forțată mâna președintelui” pentru numirea Adinei Florea, propusă de mai multe ori de ministrul Justiției. 

Zegrean: Eu nu înțeleg însă de ce magistrații se lasă călcați așa în picioare

„Chiar ne cred proști pe toți, am obosit. Dar sigur, această lovitură nu este finală, că mai vin mâine cu alta. Eu nu înțeleg însă de ce magistrații se lasă călcați așa în picioare, pentru că este un amestec nepermis și fără precedent al Guvernului în justiție”, a adăugat Augustin Zegrean. 

De asemenea, el critică și adoptarea Ordonaței privind desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, spunând că se știa demult că propunerile trebuie trimise până în 31 martie.

Concluzia fostului președinte al CCR: „Așa vor, să conducă țara prin Ordonanțe de Urgență pentru că ordonanțele sunt mai greu de desființat, produc efecte imediat, nu discută nimeni. Ăsta nu este stat de drept, este altceva ce a ajuns acum.

Citește și

VIDEO. Protest față de OUG: sediul Ministerului Justiției, stropit cu sos de roșii

Secţia pentru procurori a CSM: Nu am ştiut despre modificările propuse. OUG afectează activitatea Parchetelor

Procurorul general: Recentele modificări pe justiţie ar putea bloca instituţional Ministerul Public

USR despre OUG pe Justiție: PSD-ALDE și Tudorel Toader acaparează ICCJ, Parchetul General, DNA, DIICOT

Dragnea: "Pe textul ordonanţei m-am uitat, cred că e în regulă şi era necesară"

INFO Digi24 | Secția pentru anchetarea magistraților vrea să ia dosarul Tel Drum de la DNA. Dragnea, suspect în dosar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țările democratice ajută autocrațiile să reprime disidenții exilați în schimbul câștigurilor economice | The Conversation

Augustin Zegrean, despre referendumul lui Nicușor Dan: Se poate organiza simultan cu alegerile, dar nu în aceleaşi secţii de votare

Fostul președinte CCR desființează decizia Curții de a-i interzice Dianei Șoșoacă să candideze: „Mi se pare excesivă”

Explicațiile unui fost judecător CCR, după ce BEC a respins a doua candidatură a lui Șoșoacă: „Nu avea ce altă soluție să dea”

Partenerii noștri