Augustin Lazăr, pe tema protocoalelor: „Vom vedea” care ar putea fi scopul sesizării CCR
Procurorul-general al României sugerează că sesizarea Curții Constituționale în legătură cu protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituții este lipsită de temei, iar scopul sesizării ar putea fi altul.
Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români
Călin Georgescu acuză statul român că „a călcat democrația în picioare”, după decizia CCR. „Lucrurile nu vor rămâne așa”
Iohannis a anunțat cât timp va rămâne președinte și a explicat ce urmează în situația „nemaiîntâlnită”. „România e o țară democrată””
Țoiu (USR), despre anularea alegerilor: S-au schimbat opiniile politice iar asta nu e ceva ce ar trebui vreodată să influențeze CCR
Crin Antonescu, după anularea alegerilor: „Decizia de azi e preferabilă unei eventuale invalidări a rezultatului”
CCR a anulat alegerile prezidențiale
Fost judecător CCR: Nu mai poate fi contestat primul tur al prezidențialelor. La al doilea tur trebuie să se sesizeze orice neregulă
Sesizări la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor
Augustin Zegrean: „Ne vom petrece Anul Nou numărând voturile”
Parlamentul, prin Florin Iordache, locțiitorul lui Liviu Dragnea, a sesizat luni CCR în privința unui conflict juridic de natură constituţională între Parchet, pe de-o parte, şi Parlament şi instanţa supremă, pe de altă parte, din cauza protocoalelor secrete.
„Eu doresc să vă spun că protocoalele nu sunt acte normative. Cine spune aşa ceva, după părerea mea, exagerează. Ele sunt nişte metodologii de lucru, de bune practici, cu caracter intern pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii. În niciun caz nu e vorba de acte normative, pentru că vom vedea că nerespectarea acelor reguli de bune practici nu sunt sancţionate cu nimic. Pur şi simplu, două instituţii se obligă în baza legii, îşi stabilesc nişte reguli cum să procedeze în aşa fel încât să poată aplica legea care trebuie aplicată”, a explicat, marți, Augustin Lazăr.
Întrebat care ar putea fi scopul sesizării, el a răspuns prudent: „Vom vedea”.
Și Tudorel Toader, ministrul justiției, spunea zilele trecute că CCR
Tudorel Toader spunea, însă, zilele trecute că CCR nu poate fi sesizată în problema protocoalelor.
Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii, pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Florin Iordache, locţiitor al lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaţilor, a reclamat luni la Curtea Constituţională protocoalele cu SRI din 2009 şi 2016. Este reclamată posibila existenţă a unui conflict de natură constituţională între Parchetul General şi Parlament. Procurorul general ar fi intervenit asupra Codului de procedură penală, care nu are prevederi referitoare la implicarea SRI în anchete, a declarat Florin Iordache, recent. Acesta a semnat sesizarea la câteva ore după ce în Monitorul Oficial a apărut o decizie prin care Liviu Dragnea Dragnea şi-a delegat, doar pentru ziua de luni, atribuţiile către preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că nu a fost consultat de Parlament în legătură cu sesizarea CCR pe tema protocoalelor încheiate cu SRI de diverse instituții. Întrebat despre acest demers, el a spus: „Astăzi am aflat şi eu. Până la urmă Guvernul înţeleg că nu este parte şi atunci dânşii l-au redactat, l-au motivat, l-au depus”, a declarat ministrul. Întrebat dacă în opinia sa, ca fost judecător CCR, 10 ani, este admisibilă o astfel de sesizare, Tudorel Toader a fost evaziv: „Câtă vreme astăzi am aflat de ea, câtă vreme nu-i ştiu conţinutul, fiţi de acord să nu-mi exprim nici puntul de vedere”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News