Live

Augustin Lazăr: Cum e posibil să folosești protocoalele pe post de bumerang politic?

Data publicării:
Foto: Agerpres

Procurorul general Augustin Lazăr a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre protocoalele încheiate între Ministerul Public și SRI. El a precizat că protocolul încheiat în 2016 nu a fost declarat neconstituțional în totalitate, dar că este folosit pe post de „bumerang politic”.

Vine CCR, acum câteva zile, ne spune în esență că acest protocol privind securitatea națională și privind lupta antitero este constituțional. Aaa, sunt câteva aliniate, 2-3 aliniate, care au fost declarate neconstituționale și care nu sunt de esența cooperării. Sunt niște lucruri colaterale pe care, fără îndoială, le vom elimina din acest protocol. Ele nici nu au fost puse în aplicare, de altfel. Protocolul a fost realizat pentru a lucra în cadrul legal, pentru a apăra securitatea națională a României. Ei bine, protocolul în integralitatea lui nu a fost declarat neconstituțional. Cum e posibil să-l folosești pe post de bumerang politic și să arunci cu el către capul Ministerului Public? Acum, în capul cui se va sparge acest bumerang? Fiindcă cineva trebuie să răspundă”, a spus Augustin Lazăr.

Ei bine, dacă ar fi fost declarat neconstituțional am fi discutat alte lucruri. Dar el, în integralitatea lui, acest protocol a fost declarat constituțional și el poate și trebuie să fie folosit în practică. Instituțiile statului român nu lucrează empiric, trebuie să lucreze după niște reguli foarte clar stabilite. În articolul 1 al acestui protocol scrie negru pe alb că protocolul se aplică în baza legii. E foarte ușor de înțeles. Cum e posibil și cine își asumă răspunderea dintre persoanele care l-au furat, l-au arătat la TV, deși el era document clasificat?”, a continuat procurorul general.

Un protocol încheiat între SRI și parchet în 2009 a fost declarat neconstituțional de către CCR, iar cel încheiat în 2016 a fost declarat în parte neconstituțional. În urma deciziilor CCR, ministrul justiției a anunțat că pregătește o OUG de revizuire a deciziilor care au fost luate cu dovezi obținute cu cele două protocoale.

Care este adevărul aici? Aș dori să mă refer la protocolul pe care l-am semnat eu personal și care, cel din 2016, se referea la securitatea națională și la problemele de apărare antitero. Noi facem parte din niște structuri euroatlantice. Noi avem niște obligații în calitate de stat participant la aceste structuri euroatlantice de a proteja securitatea națională și securitatea altor state în această calitate pe care o avem: de a combate terorismul. Cum e posibil ca cineva să fure un document care e document clasficat într-o instutitie a statului român și să-l arate la TV ca un mod de a porni, ca o cauză de a porni atacul împotriva Ministerului Public?”, a spus Augustin Lazăr.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan: Călin Georgescu nu este candidatul care să ocupe poziţia de preşedinte al României. Decizia CCR a fost necesară

Călin Georgescu îi ameninţă „cu ani grei de puşcărie” pe judecătorii CCR: „Nici în infern nu veţi găsi refugiu”

Un bărbat care a cerut „executarea la zid” a judecătorilor Curții Constituționale fost pus sub control judiciar

Democrația în tranșee: cum să ne apărăm împotriva războiului hibrid

Partenerii noștri