Asociaţia Magistraţilor Europeni critică aspru schimbările din sistemul judiciar din România
Asociaţia Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertăţi (MEDEL) a transmis, sâmbătă, o declaraţie despre situaţia sistemului judiciar din România, cerând transparenţă în adoptarea legilor, asigurarea independenţei magistraţilor şi respectarea statului de drept. Emiterea OUG 7/2019 este văzută de magistraţii europeni ca „un nou episod care dezvăluie calea îngrijorătoare spre degradarea statului de drept”.
„Sistemul judiciar român a asistat recent la un nou episod care dezvăluie calea îngrijorătoare spre degradarea statului de drept”, au transmis, sâmbătă, magistraţii europeni, printr-un comunicat de presă, citat de News.ro.
Aceştia au constatat „cu mare îngrijorare” revizuirea celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar şi modificările propuse la codurile penale.
„După cum a spus vicepreşedintele Frans Timmermans în Parlamentul European, la 3 octombrie 2018, aceste schimbări au pus în pericol grav independenţa şi eficiența sistemului judiciar, în special în lupta împotriva corupţiei”, se arată în comunicatul MEDEL.
Magistraţii europeni fac referire la „modificările întreprinse începând cu anul 2017 care afectează cel mai mult statul de drept”, respectiv regulile de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt şi creşterea competenţelor ministrului justiţiei, normele care limitează libertatea de exprimare a magistraţilor, în special faţă de celelalte puteri ale statului, normele privind posibilitatea de a concedia membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Îngrijorări față de Secția Specială pentru magistrați și OUG 7
„În ciuda tuturor criticilor (...) Guvernul român insistă asupra intenţiei sale de a schimba regulile sistemului judiciar şi de a le face prin ordonanţe de urgenţă”, constată Asociația Magistraților Europeni.
Magistraţii europeni fac referire la datele prezentate de conducerea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, potrivit cărora multe dintre cauzele care vizează magistraţi au pornit de la sesizări din oficiu. „Ridică îngrijorări serioase nu dacă, ci cât de grav a fost afectată de o asemenea practică independenţa judecătorilor din România”, mai spun magistraţii europeni, care catalogheză ca „inacceptabilă” ameninţarea judecătorilor cu ancheta penală, în cazul unor hotărâri pe care le-au pronunţat.
„Independenţa sistemului judiciar este unul din pilonii de bază ai statului şi legile trebuie să fie făcute într-o manieră clară, transparentă şi discutată, nu prin ordonanţe de urgenţă”, mai spun magistraţii europeni.
Ce i se cere Guvernului României
Aceştia cer Guvernului să adopte o atitudine transparentă şi responsabilă în legătură cu orice modificare a legilor care privesc organizarea sistemului judiciar, să înceteze să folosească ordonanţele de urgenţă şi să promoveze o dezbatere largă care să includă reprezentanţii societăţii civile.
De asemenea, magistraţi europeni solicită Executivului să acorde timp suficient CSM pentru a emite opinii consultative cu privire la orice modificare legislativă propusă şi să respecte în întregime independenţa justiţiei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News