Ambasadorul Germaniei, reacţie după ce V. Dăncilă a acuzat diplomaţii că au refuzat să discute cu ea
Reacţie a ambasadorului Germaniei la Bucureşti după ce premierul Viorica Dăncilă a acuzat diplomaţii că au refuzat să discute cu ea. Au refuzat individual, nu în grup, aşa cum au şi semnat scrisoarea trimisă la Guvern, precizează Cord Meier-Klodt.
USR PLUS cere ca Dăncilă să nu mai fie consilier la BNR
Dăncilă, editorialist în Jerusalem Post. CTP: A văzut-o pe Firea dansând Jerusalema
Alexandru Rafila n-a votat-o pe Dăncilă
Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul "giroscop"
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucureşti: „Am vrut să ne exprimăm opinia în grup, sunt îngrijorări pe care le împărtăşim în acest grup şi solicitarea a fost să mergem în grup. Această cerere a fost refuzată.
Este în totalitate în responsabilitatea prim-ministrului, dar am vrut să explicăm puţin de ce am simţit să facem aceste precizări auzite”.
12 ambasade au cerut, miercuri, autorităților din România să nu facă modificări legislative care ar slăbi statul de drept și lupta împotriva corupției.
Un mesaj publicat pe paginile de Facebook ale mai multor reprezentanțe diplomatice la București, „în numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei”, vine la scurt timp după ce prim-vicepreședintele Comisiei Eurpene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari. În caz contrar, a spus oficialul european, CE „ar reacționa imediat”.
În mesajul lor, reprezentanții celor 12 țări mai spun că au făcut solicitări oficiale de dialog pe această temă, dar acestea „au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an”.
„Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar”, se arată în mesaj.
Dăncilă a făcut referire la acest mesaj transmis de reprezentanțele diplomatice a 12 țări, prin care României i se solicită să nu ia măsuri care ar putea afecta statul de drept.
„Tot azi am văzut punctul de vedere a (sic!) unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador, dar au refuzat. Le reamintesc că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităților statelor lor, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda premierului și n-o să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, cum ambasadorii noștri în fiecare stat, fie membru UE sau stat terț, au respect pentru statul respectiv”, a spus ea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News