Live

Adunările Generale ale magistraţilor din toată ţara au votat pentru desfiinţarea Secţiei Speciale

Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Procurorii din Parchetul General și DIICOT au votat, joi, desființarea Secției Speciale. La fel au considerat magistrații din peste 50 de parchete și instanțe, care au convocat adunările generale în ultimele zile, după ce ministrul Justiției le-a cerut opinia atât în cazul desființării Secției, dar și în cazul abrogării pensionării anticipate.

Cele 50 de adunări ale instanţelor şi parchetelor care au transmis deja la MJ răspuns la cele patru întrebări adresate la începutul săptămânii de ministrul Cătălin Predoiu, au considerat că se impune desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Asta a fost una dintre întrebările adresate de Cătălin Predoiu.

În privinţa abrogării pensionării anticipate, părerile magistraţilor sunt împărţite. Dacă PG şi DIICOT au votat în majoritate că nu se impune abrogarea acestei prevederi care le permite judecătorilor şi procurorilor să iasă la pensie după 20 de ani de profesie, nu 25 ca în prezent, instanţele şi parchetele de grad mai mic au considerat că se impune totuşi abrogarea acestei prevederi tocmai pentru că ar exista riscul ca foarte mulţi judecători şi procurori să iasă la pensie în anul următor iar asta ar putea duce la un blocaj al proceselor dar şi al anchetelor aflate pe rol mai ales la instanţele şi parchetele de grad mai mare pentru că acolo sunt, conform legii, procurori şi judecători cu vechimi mai mari, chiar şi peste 20 de ani. Spre exemplu, la Instanţa Supremă, mai bine de 80% dintre magistraţi au cel puţin 20 de ani vechime în profesie.

În privinţa desfiinţării SS, întrebarea adresată de Cătălin Predoiu la începutul acestei săptămâni către sistemul judiciar vine în contextul în care în această dimineaţă, ministrul Justiţiei a anunţat că se lucrează la un proiect de lege nu de OUG pentru a reaşeza această instituţie, că va ţine cont de opiniile pe care le va strânge de la sistemul judiciar, însă o măsură nu va fi luată, în niciun caz, anul acesta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grecia îl va preda României pe Nati Meir, condamnat la 11 ani pentru corupție. Omul de afaceri a fost prins în Rhodos

Mituirea funcționarilor publici străini va fi infracțiune. Ce pedepse prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Țara cu care România va începe negocieri pentru încheierea unui tratat de extrădare. Demersul, aprobat în ședința de Guvern

Partenerii noștri