Live

Administraţia Penitenciarelor lămureşte cazul autorului crimei de la Mediaş, după afirmaţia lui T. Toader

Data actualizării: Data publicării:

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) precizează, referitor la autorul crimei de la Mediaş, că acesta a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, fiind propus pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, considerând că a îndeplinit toate criteriile legale, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018. "Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018", arată ANP.

ANP precizează, în legătură cu beneficiile compensatorii aplicate unei foste persoane private de libertate asupra căreia există indicii cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în perioada postdetenţie (eveniment Mediaş), că, în conformitate cu prevederile Noului Cod penal (art. 99-106), Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (art. 95-97), precum şi a completărilor aduse de Legea nr. 169/2017, liberarea condiţionată presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii: îndeplinirea unei părţi (fracţii obligatorii) de executat din pedeapsa privativă de libertate stabilită prin hotărârea de condamnare;

conduita corespunzătoare pe durata executării pedepsei (concretizată, în cazul pedepsei închisorii, prin condiţia executării pedepsei în regim semideschis sau deschis);

îndeplinirea integrală a obligaţiilor civile stabilite de instanţă prin hotărârea de condamnare (cu excepţia cazurilor în care se dovedeşte ca persoana condamnată nu a avut nicio posibilitate de a le îndeplini) şi convingerea instanţei ca persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra in societate.

Astfel, instanţa de judecată competentă trebuie să facă verificarea îndeplinirii cumulative, în ordinea în care sunt prevăzute, a criteriilor stabilite de art. 99, respectiv 100 alin. (1) lit. (a)-(c) NCP.

Potrivit sursei citate, raportat la posibilitatea alocării de beneficii compensatorii potrivit Legii 169/2017, deşi legea a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune, însă, operarea de drept a liberării condiţionate.

Reprezentanţii ANP precizează, referitor la cazul de la Mediaş, că persoana în cauză, condamnată definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost propusă pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, în considerarea îndeplinirii cumulative a criteriilor prevăzute de cadrul legal, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018.

"Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018", mai arată ANP.

Tudorel Toader: Autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ţinut să menţioneze, într-o declaraţie de presă de miercuri, că autorul crimei de la Mediaş nu face parte din cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.

"O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu", a afirmat el.

Cei trei bărbaţi care fuseseră reţinuţi în cazul crimei de la Mediaş, judeţul Sibiu, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Astfel, R.M., de 30 de ani, din judeţul Alba, este cercetat penal pentru omor calificat, O.O.I., de 38 de ani, din judeţul Sibiu, este cercetat penal pentru omor, iar A.P., de 34 de ani, din judeţul Alba, este cercetat penal pentru lovire sau alte violenţe.

"Cercetările continuă la nivelul IPJ Sibiu, Serviciul de Investigaţii Criminale, sub stricta supraveghere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu", au spus reprezentanţii Poliţiei Judeţene Sibiu.

Cei trei bărbaţi au fost reţinuţi după crima de la Mediaş, judeţul Sibiu.

Cum s-au petrecut faptele

”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în noaptea de 12/13.01.2019, în jurul orei 00.40, numiţii R.M. (în vârstă de 30 de ani, născut în mun. Blaj, jud. Alba, recidivist, eliberat la data de 25.05.2018, cu un rest de executat de 777 zile), O.O.I.( în vârstă de 38 de ani, născut în mun. Mediaş, jud. Sibiu, cu antecedente penale), A.P. (în vârstă de 34 de ani, născut în mun. Alba Iulia, jud. Alba, recidivist, eliberat la data de 13.06.2017 cu un rest 423 zile) şi alţii s-au deplasat în clubul Serabeva din Mediaş. În jurul orei 01.05, un grup format din zece persoane de sex masculin pătrunde în club si se îndreaptă direct către masa ocupată de cei de mai sus, din acest grup făcând parte victima F.M.A. (în vârstă de 25 ani, născut în mun. Mediaş, jud. Sibiu). Imediat, între cele două grupuri are loc o altercaţie în cadrul căreia este lovit martorul C.I. precum şi R.M. Văzând că R.M. se îndreaptă către ei cu un cuţit, membrii grupului din care făcea parte şi victima, părăsesc clubul şi o iau la fugă către poarta imobilului aflată la aproximativ 20-30 m depărtare de club, aceştia fiind urmaţi imediat de către R.M., O.O.I., A.P. precum şi celelalte persoane”, a anunţat Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Procurorii au precizat că victima a alunecat pe zăpadă, fiind ajunsă din urmă de suspecţi, doi dintre ai având în mână câte un cuţit.

”O.O.I. se poziţionează în dreptul capului victimei şi îl loveşte cu piciorul în zona capului de 8 ori. Concomitent cu loviturile aplicate de O.O.I. în zona capului, R.M. loveşte victima aflată la pământ de 11 ori cu cuţitul în zona membrelor inferioare, acesta fiind împiedicat să mai lovească în continuare cu cuţitul de către O.O.I. care îl împinge de deasupra victimei, moment în care se dezechilibrează şi cade în zăpadă în apropierea victimei. Imediat după ce R.M. şi O.O.I. încetează să mai lovească victima, apare venind în fugă şi A.P. care se îndreaptă direct către victima aflată la pământ si pe care o loveşte cu pumnii şi cu picioarele tot în zona capului”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, ”moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei externe, consecutivă unor plăgi tăiate-înţepate la nivelul membrelor inferioare cu secţiune de pachet vascular femural drept (arteră şi venă femurală)”.

”La autopsie s-au mai constatat leziuni traumatice cranio-faciale şi la nivelul cotului stâng care s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi cădere pe un plan dur neregulat, dar care nu au intervenit în determinismul decesului”, au mai transmis procurorii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi detalii în cazul românului din Spania acuzat că și-a ucis fosta parteneră într-o mașină, de față cu fiica lor de doi ani

Un român din Spania și-a ucis fosta parteneră în fața copilului lor. După câteva ore, s-a predat la poliție. Cum s-a întâmplat totul

Poliţia din SUA a reţinut un bărbat în legătură cu uciderea directorului UnitedHealthcare, crima care a șocat SUA

Autorităţile olandeze suspectează un act criminal în explozia de la Haga. „Există indicii că este vorba despre o crimă”

Partenerii noștri