Live

Adina Florea s-a resemnat. După 7 încercări, renunţă la candidatura pentru şefia Secţiei Speciale

Data actualizării: Data publicării:

Procurorul Adina Florea s-a retras din procedura prin care ar fi trebuit să fie numită șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției, susţin surse judiciare.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au informat, oficial, că Florea a depus la sediul CSM o cerere în acest sens:

„În cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii in funcția de conducere din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ca urmare a concursului susținut”, informează reprezentanții CSM.

O parte dintre membrii CSM au boicotat plenul prin absența lor, care a dus la neîntrunirea cvorumului, iar în alte ședințe s-a produs un blocaj deoarece a fost număr egal de voturi pentru ambele opțiuni - „împotrivă” și „pentru”.

De altfel, recent, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a anunțat că, în cazul în care pe ordinea de zi a unui plen la care va participa va fi inclusă numirea Adinei Florea, acesta va vota „împotrivă”.

Adina Florea a încercat de şapte ori să devină şefa Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, însă plenul CSM a refuzat validarea de fiecare dată. 

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.

Potrivit unor surse judiciare, o parte dintre membrii CSM intenţionează să ceară revocarea Liei Savonea din funcţia de preşedinte al instituţiei, fiind nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele de plen, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia SIIJ.

Secţia Specială a fost criticată şi în rapoartele MCV dar şi de Comisia de la Veneţia, iar în 27 noiembrie, desfiinţarea ei a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor, însă Senatul este cameră decizională.

Guvernul Orban ar putea să îşi asume răspunderea pentru desfiinţarea SIIJ. Cabinetul Orban așteaptă să se finalizeze alegerile în cadrul CSM și va lua o decizie după 10 decembrie în legătură cu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. Referitor la subiect, Ludovic Orban a declarat că vor fi făcute consultări cu Consiliul Superior al Magistraturii pe tema SIIJ, după ce vor avea loc alegerile în cadrul CSM.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parchetul General clasează dosarul deschis de fosta Secţie specială pe numele Laurei Codruţa Kovesi

Procurorii Adina Florea şi Felix Bănilă ies la pensie. Val de pensionări de teama desfiinţării pensiilor speciale

Senatul a adoptat legea pentru desființarea Secției Speciale

Desființarea Secției Speciale a fost votată de deputații din Comisia Juridică

Partenerii noștri