Live

Exclusiv Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO: Bucureștiul vorbește de creșterea cheltuielilor pentru apărare. Asta face din România un lider

Cristina Cileacu Data publicării:
Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a vorbit în exclusivitate pentru Digi24 despre planurile pentru regiune.

Marea Neagră a devenit un centru de gravitaţie pentru politicile pe care Alianţa Nord Atlantică le dezvoltă. Războiul început de Rusia în Ucraina a readus în discuţie ideea unei strategii dedicate acestei zone. În jurul Mării Negre sunt 3 ţări NATO, dar şi două state partenere, Ucraina şi Georgia, iar Rusia este inamicul comun. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a vorbit în exclusivitate pentru Digi24 despre planurile pentru regiune.

Cristina Cileacu: Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, vă mulţumesc pentru acest interviu pentru Digi24.

Julianne Smith, ambasador SUA la NATO: Mulțumesc pentru invitație.

Cristina Cileacu: Dnă ambasador, importanța strategică a Mării Negre și, de asemenea, a regiunii Balcanilor de Vest devine tot mai vizibilă din motive evidente. Rusia, în același timp, este foarte interesată de exact acele două zone specifice. Cum vede NATO acest segment al Europei?

Julianne Smith: Ai dreptate să ridici problema regiunii Mării Negre și ai dreptate să menţionezi Balcanii. Este o zonă pe care ne-am concentrat destul de mult timp aici, la sediul NATO. După cum îți imaginezi, în cea mai mare parte a ultimelor 10 luni ne-am axat atenţia pe războiul Rusiei din Ucraina. Dar asta ne duce direct la Marea Neagră, care este o regiune atât de importantă pentru Alianță, în primul rând pentru că avem trei aliați NATO, care operează și sunt în acea regiune, avem și parteneri NATO, precum Ucraina, dar și Georgia, care sunt la Marea Neagră. Și din acest motiv, acesta este un domeniu căruia îi acordăm atenţie sporită. Evident, suntem foarte concentrați asupra a ceea ce face Rusia pentru a obstrucționa munca bună pe care am putea să o facem în Marea Neagră. Dar cred că ceea ce vei vedea este că NATO va fi tot mai concentrată pe Marea Neagră. Este minunat că vom găzdui următoarea întâlnire a miniştrilor de externe din ţările NATO la București. Acesta este un semnal important. Și în mod similar, vei auzi din ce în ce mai mult dinspre Alianţă că ne îndreptăm atenția spre Balcanii de Vest, am fost concentraţi şi acolo şi vom rămâne aşa.

Cristina Cileacu: Credeţi că este timpul să construim o strategie pentru Marea Neagră?

Julianne Smith: Acesta este o zonă asupra căreia Alianța și-a îndreptat atenția. Suntem preocupaţi să ne asigurăm că oferim cât mai mult sprijin practic, în primul rând, acelor forțe ucrainene care își apără suveranitatea în fiecare zi. Și, suntem foarte concentrați pe asigurarea faptului că toate țările de pe flancul estic, inclusiv România, au tot ce le trebuie în ceea ce privește prezența trupelor NATO, pentru a răspunde preocupărilor lor legitime de securitate. Deci, acesta este punctul central în acest moment. Dar, din nou, cred că ideea de aici, din cartierul general NATO, este că regiunea Mării Negre va crește în importanţă, în timp.

Cristina Cileacu: Dacă rămânem în continuare la Marea Neagră. Rusia, desigur, are o prezență maritimă substanțială. La fel și Turcia, care este membru NATO. Din păcate, România și Bulgaria au o prezență maritimă mai puțin dezvoltată în Marea Neagră. În opinia dvs., credeți că este mai bine să investim în această direcţie sau este mai bine să investim, să zicem în capacități de intelligence, pază de coastă și așa mai departe?

Julianne Smith: În primul rând, permite-mi să fac un pas înapoi și să spun cât de mult Statele Unite și cât de mult apreciază NATO faptul că România și-a îndeplinit angajamentele de cheltuieli pentru apărare, ca parte a ceea ce numim Angajamentul de Investiții în Apărare. Aliații ar trebui să își propună să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, iar România nu numai că a îndeplinit acest obiectiv, dar, în plus, am auzit recent de la omologii români din guvern, că intenționează să depășească acest obiectiv, că România vorbește acum despre o creştere la 2,5% din PIB. Aceste tipuri de contribuții sunt indispensabile. Asta face din România un lider în ceea ce privește investițiile în apărare. Și în ceea ce privește întrebarea ta specifică despre investițiile în domeniul maritim, intelligence sau tehnologie nouă, voi lăsa asta discuţiilor dintre ministrul român al apărării, ceilalți colegi ai săi din guvern și SACEUR (n.r. Comandantul Suprem Aliat în Europa), care va putea oferi probabil cele mai bune îndrumări cu privire la direcţia în care România poate folosi unele dintre aceste noi investiții. Dar, desigur, securitatea maritimă, în general pentru Alianță, este o prioritate majoră.

Cristina Cileacu: Dnă ambasador, experții spun că Putin va începe să se comporte ca un șobolan încolțit și va ataca cu toată puterea pentru a se salva. Nu există semne clare în acest moment că opțiunea nucleară este o opțiune. Dar se ia în calcul această posibilitate și cum va răspunde NATO la aceasta?

Julianne Smith: Nu pot prezice exact ce va face președintele Putin în războiul din Ucraina. Ceea ce pot spune cu certitudine este că Rusia nu a reușit să își atingă obiectivele strategice pe teren. Nu au reușit să ia Kievul. Nu au reușit să cucerească Ucraina, ca țară. Au eșuat în unele dintre ofensivele lor de pe teren. Am văzut, de fapt, un succes major al forțelor ucrainene pe teren, mă refer la recentele contra-ofensive în zona Herson și a altor regiuni din estul Ucrainei. Deci, acum, cred că vedem că Rusia apelează la atacuri nediscriminatorii asupra civililor. Acesta este un lucru pe care s-au bazat pe tot parcursul războiului, dar par să crească intensitatea, ceea ce este extrem de îngrijorător. Acum atacă infrastructura critică din interiorul Ucrainei, încercând în esență să stingă lumina și să îi lase pe ucraineni să înghețe, pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad. Deci suntem tulburaţi de ce vedem în privinţa tacticii ruse. Din nou, este greu de prezis ce urmează. Evident, singura țară care ar putea opri toate acestea astăzi este Rusia. Am dori şi dorim ca Rusia să pună capăt războiului astăzi. Dar, în loc de asta, poate că nu se întâmplă, cel puțin în următoarele zile și săptămâni, noi, împreună, aliații NATO, în mod individual, încercăm să sprijinim forțele ucrainene, să le punem în cea mai bună poziție posibilă dacă vor avea loc un fel de negocieri în lunile următoare.

Cristina Cileacu: Dnă. ambasador Smith, vă mulțumesc foarte mult pentru acest interviu. Așteptăm să vă vedem pe dvs. şi pe șeful Departamentului de Stat, Antony Blinken, la București.

Julianne Smith: Toate cele bune. Mulțumesc.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polii de putere din toată lumea se pregătesc de impact. Ce planuri au Europa, China și statele din Orientul Mijlociu pentru Trump 2.0

Zaharova vine cu noi acuzații nefondate la adresa Chișinăului. Ce a declarat acum purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Vântul puternic a determinat închiderea tuturor porturilor de la Marea Neagră

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Partenerii noștri