Exclusiv Iulian Fota: Rusia folosește teroarea ca instrument strategic și va continua cu astfel de comportament
Iulian Fota a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre cum folosește Rusia teroarea ca instrument strategic. „Rusia folosește teroarea exercitată prin utilizarea de civili ca ținte vii pentru bombardamentele sale, pentru a pune presiune pe autoritățile politice și pentru a le determina să ia o decizie favorabilă în favoarea Rusiei”, a spus diplomatul, fost consilier prezidențial pe securitate. „Rusia va continua cu astfel de comportament, cu astfel de lovituri împotriva țintelor civile”, a subliniat acesta. De asemenea Fota s-a referit și la alegerile prezidenţiale care au loc în aceste zile în Federația Rusă. „În Rusia nu a existat niciodată o perioadă democratică și, ca atare, să nu ne mirăm că acolo Putin câștigă înainte să se organizeze alegerile”, a mai spus diplomatul.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Iulian Fota, diplomat, fost consilier prezidențial pe securitate: Rusia a folosit în trecutul apropiat, sau mai îndepărtat, teroarea ca instrument strategic. Este același tip de logică, am văzut-o și în Cecenia.
Rusia folosește teroarea exercitată prin utilizarea de civili ca ținte vii pentru bombardamentele sale, pentru a pune presiune pe autoritățile politice și pentru a le determina să ia o decizie favorabilă în favoarea Rusiei.
Este același tip de gândire din Siria, din Afganistan, din Cecenia, ceea ce vedem în Ucraina. Și, din păcate, vom mai vedea.
Rusia va continua cu astfel de comportament, cu astfel de lovituri împotriva țintelor civile. Nu degeaba este un întreg caz care se construiește astăzi, plecând de la principii de drept internațional, nu degeaba foarte multă lume vorbește că de fapt, în mod real, Putin ar trebui să fie undeva la Haga să dea socoteală pentru toate aceste crime. Asta este situația în care ne aflăm.
În ceea ce privește Rusia, este în momentul ăsta acolo unde ne așteptam să fie. Nu se aștepta nimeni să avem alegeri libere, nu se aștepta nimeni să fie mai multă democrație în Rusia.
Drama mare a acestui popor, și una dintre marile probleme pentru noi, este că Rusia n-a avut vreodată democrație. Noi, ăștia din Europa Centrală, ca să nu mă refer la vechea Europă, Europa de Vest, noi, în Europa Centrală tot am mai avut secvențe destul de lungi de democrație, ca să învățăm cum e, și cum trebuie exercitată.
Ca să nu mai vorbesc că am avut cea mai bună perioadă democratică a României vreodată, în ultimii 35 de ani.
În Rusia nu a existat niciodată o perioadă democratică. Rușii, pe nicio generație n-au experimentat o astfel de postură, și, ca atare, să nu ne mirăm că acolo Putin câștigă înainte să se organizeze alegerile.
Venim dintr-o țară democratică, dar comunistă în trecut, încă îmi aduc aminte bancurile din tinerețe, apropo, și România făcea alegeri, dar nu avea nimeni niciun dubiu că Ceaușescu va obține un nou mandat.
Deci, o altă realitate, într-adevăr, la fel de tristă și asta, pentru că știm totuși că democrația, fără să fie simplă, totdeauna aduce beneficii pentru oameni, decât orice alt sistem.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News