Live

Iulian Fota, întrevedere cu subsecretarul de stat SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională

Data actualizării: Data publicării:

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul de Externe, Iulian Fota, a avut o întrevedere cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bonnie Jenkins. Oficialul român a exprimat „preocuparea majoră” a României faţă de evoluţiile de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, care pun în pericol atât populaţia civilă, cât şi securitatea regională.

„La 16 august 2023, secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE român Iulian Fota a avut o întrevedere cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bonnie Jenkins. Cei doi oficiali au condamnat ferm agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi continuarea atacurilor Moscovei asupra populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene, inclusiv atacurile recente asupra silozurilor din porturile Reni şi Ismail, acţiuni care afectează securitatea alimentară globală şi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră”, informează MAE într-un comunicat de presă remis joi, potrivit agerpres.

Cei doi oficiali au reliefat impactul negativ pe care agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei îl are asupra întregii arhitecturi de securitate internaţională, evidenţiind importanţa aprofundării coordonării între România şi SUA pentru a susţine în continuare ordinea internaţională bazată pe reguli.

„Secretarul de stat Iulian Fota a reiterat angajamentul României pentru promovarea agendei internaţionale privind controlul armamentelor, dezarmare şi neproliferare, ţara noastră fiind un participant activ în cadrul instrumentelor juridice şi politice în domeniu. Totodată, a exprimat preocuparea majoră a României faţă de evoluţiile îngrijorătoare de la centrala nucleară de la Zaporojie, care pun în pericol atât populaţia civilă, cât şi securitatea regională. Cei doi oficiali au evocat, totodată, cooperarea solidă dintre România şi SUA în domeniul apărării în contextul funcţionării, în ţara noastră, a sistemului de apărare anti-rachetă de la Deveselu”, se mai arată în comunicat.

MAE menţionează că schimbul de opinii al celor doi interlocutori a evidenţiat evaluări similare privind evoluţiile actualului context geopolitic şi a situaţiei de securitate la Marea Neagră.

„În acest sens, România a fost prezentată ca un pilon de stabilitate în regiune, în special în ceea ce priveşte asigurarea securităţii spaţiului european şi cel euroatlantic. Oficialul român a reliefat rolul României ca furnizor de securitate pentru regiunea de graniţă estică a UE şi NATO. Partea americană a salutat rolul României în iniţiativele de consolidare a securităţii în regiune şi a reconfirmat angajamentul SUA pentru întărirea Parteneriatului Strategic România-SUA şi a cooperării bilaterale în domeniul controlul armamentelor, dezarmării şi neproliferării”, precizează comunicatul.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are numai avantaje în piața de energie electrică, dar nu profită de ele: „Este o ruptură între stat și firme”

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea sa administrație de la Casa Albă

„Se simt confortabil când slăbesc Rusia”. Lavrov spune care crede că va fi politica SUA față de Ucraina, sub conducerea lui Trump

Partenerii noștri