Interviu. Ce trebuie să facă șoferii pentru a cere plata pagubelor produse de posesorii de RCA de la Euroins
Peste 1.100 de români s-au adresat deja Fondului de Garantare a Asiguraților fie pentru a renunța la polița RCA de la Euroins, fie pentru a cere plata unor pagube produse de posesorii unor astfel de polițe. Plățise vor face, însă, după data de 17 mai. Și va fi doar începutul. Prăbușirea Euroins, companie cu peste 2,8 milioane de clienți, ar putea genera, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, o gaură de 1,2 miliarde de lei. Dinspre Fondul de Garantare a Asiguraților vin mesaje liniștitoare. Are bani în conturi, iar legea îi permite să-și suplimenteze veniturile pentru a onora toate plățile.
Protest AUR la ASF
Transportatorii și fermierii blochează țara pe model german
Ce prevede proiectul care schimbă legea RCA
Polițele Euroins vor fi valabile până pe 8 decembrie
De ce a retras ASF proiectul de plafonare a polițelor RCA
Firmele de asigurări acceptă plata polițelor RCA în rate
Schimbarea sistemului RCA. La ce se așteaptă Consiliul Concurenței
RCA, mai scumpă cu 40 la sută pentru unii șoferi
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Aș vrea să începem cu câteva sfaturi pentru șoferii care au polițe Euroins sau sunt implicați în incidente în trafic și sunt accidentați de șoferi care au aceste polițe Euroins. Care sunt opțiunile șoferilor?
Mona Cucu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraților: Cei care dețin o poliță de asigurare la Euroins trebuie să știe că acestea rămân în vigoare. Este o opțiune de a-și denunța această poliță. În acest sens ar trebui să transmită o scrisoare de solicitare către societatea Euroins și ulterior să trimită o cerere de restituire primă către fond.
Cei care au avut sau vor avea un eveniment pe aceste polițe, un eveniment pentru care nu a fost deschis un dosar de daună la societate, pot să trimită către Fondul de Garantare o cerere de deschidere dosar. Fondul va face constatarea și își vor putea repara mașina.
A treia situație este a celor care au un dosar de daună deja deschis la societate și care sunt în așteptarea unei despăgubiri. Aceștia trebuie să trimită către Fond o cerere de plată daună în baza căreia fondul va analiza și va plăti despăgubirea cuvenită.
Toate aceste formulare de restituire primă, de cerere de dosar și plată recomandăm să fie transmise către Fond prin completarea formularelor online disponibile pe site-ul Fondului.
După 17 mai, fondul este în drept să efectueze plăti. Vor fi efectuate în ordinea în care s-au înregistrat cererile.
Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: La cât estimează fondul despăgubirile pentru acest nou faliment din piața de asigurări? Cu siguranță avem de-a face cu prăbușirea unui alt mare asigurător. Mai ales că are Fondul de plătit din spate despăgubiri pentru alte 3 falimente.
Mona Cucu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraților: Este prematur să dăm o estimare cu privire la impactul acestui faliment.
Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Pentru că are loc rapid această îngenunchere după City Insurance, există fonduri suficiente pentru plata posibilelor despăgubiri care vor veni după acest nou faliment?
Mona Cucu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraților: Da, numai că fondul nu plătește doar din ce are în conturi, plătește și din ce are ca venituri. Veniturile fondului vin din contribuții și sunt în medie undeva la 45 de milioane pe lună.
Disponibilitățile la acest moment ale Fondului sunt suficiente pentru a ne continua activitatea. Există prevederile legale care ne dau această putere de a suplimenta disponibilitățile și a avea de unde plăti către toți.
Principala sursă de venituri pentru fond este contribuția plătită de societățile de asigurare, dar legea prevede și posibilitatea unor împrumuturi.
Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: În momentul de față câți bani a plătit Fondul de Garantare pentru anterioarele falimente?
Mona Cucu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraților: Până la acest moment, pentru Astra și Carpatica s-au plătit în jur de 500 de milioane de lei pentru fiecare, pentru Fond plățile sunt până la 750 de milioane de lei, pentru City Insurance.
Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Există fonduri la Fondul de Garantare a Asiguraților pentru a menține ritmul de plată pentru City Insurance. Ce înseamnă acest ritm de plată?
Mona Cucu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraților: Undeva la 60 de milioane de lei s-au plătit pe lună.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News