Live

Cum arată insula Evia înainte și după incendii. Imagini incredibile din satelit surprind proporțiile dezastrului GALERIE FOTO

Data actualizării: Data publicării:
Incendiile din Evia, văzute din satelit, de la altitudinea de 800 de kilometri. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

Imaginile surprinse de sateliții programului european de observare din spațiu Copernicus arată cât de mare este dezastrul provocat de incendiile din insula grecească Evia. Peste 100 de pompieri români au fost trimiși să ajute autoritățile elene să controleze focul și misiunea lor este aproape de sfârșit, însă pagubele lăsate de flăcări sunt cumplite.

Pe site-ul programului Copernicus au fost publicate mai multe imagini făcute de sateliții Sentinel, care surprind proporțiile dezastrului din Evia. Una din fotografii este compusă din două imagini alăturate, practic același cadru surprins din spațiu la o distanță de zece zile: pe 1 august, când partea de nord a insulei Evia este complet înverzită, și pe 11 august, după izbucnirea incendiilor, când se vede clar cât de tare a fost pârjolită insula.

O măsurătoare aproximativă arată că nordul insulei a fost ars pe o distanță de peste 30 de kilometri pe direcția Nord-Sud și cel puțin 20 de kilometri pe direcția Est-Vest. Suprafața acoperită de incendii depășește 50.000 de hectare, potrivit calculelor Copernicus.

Nordul insulei Evia, înainte și după incendii. Foto: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

În altă imagine se vede fumul de la incendii cum se ridică deasupra insulei, fotografie realizată de la o distanță de aproximativ 800 de kilometri, altitudinea la care orbitează sateliții Sentinel.

Incendiile de pe insula Evia au fost atât de puternice, încât Grecia s-a văzut nevoită să ceară ajutor internațional. România a răspuns apelului, trimițând o echipă formată din peste 100 de pompieri cu mașini și echipamente de intervenție. 

Românii i-au impresionat pe greci prin modul de intervenție și eficiență, ajungînd să fie lăudați în presa elenă. Ei au câștigat repede încrederea și simpatia localnicilor, care le-au dus provizii și apă rece în semn de mulțumire pentru ajutorul dat.

După mai multe zile de eforturi intense, dar ajutați puțin și de domolirea vântului și de ploile care au căzut, pompierii au reușit să pună sub control incendiile de pe insula Evia.

În urma flăcărilor au rămas gospodării complet distruse în mai multe localități și oameni care au pierdut totul. Guvernul elen a anunțat ajutoare de 500 de milioane de euro pentru zonele afectate.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

2024 se anunță a fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Expert: „Marchează o nouă etapă”

Vara lui 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, potrivit serviciului european de climă Copernicus

În iulie 2024 au fost cele mai calde două zile înregistrate vreodată. Specialist: Nu am terminat cu recordurile de temperatură

Record după record. Luni a fost cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată pe Pământ

Partenerii noștri