INSP: În noiembrie am putea avea 25.000 de cazuri pe zi. Vaccinarea rămâne primul lucru pe care îl putem face, dar trebuie făcută rapid
Scenariu dur avansat de specialiștii români în sănătate publică: în actualul ritm de evoluție a pandemiei, în noiembrie am putea ajunge la 25.000 de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi. Adrian Pistol, șefa Centrului pentru Cotnrolul Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică a explicat la Digi24 că e nevoie ca vaccinarea să avanseze rapid pentru ca numărul de noi infectări să scadă.
Alertă de apă contaminată în Câmpina
Primul spital din România construit de la zero de stat ar putea să nu mai funcționeze
Primul pacient cu trei infecții virale din țară
Revoltă violentă în China din cauza măsurilor anti-COVID
Rafila: Au fost 15.000 de infectări săptămâna trecută
Ministerul Sănătății a cerut spitalelor să reactiveze planurile pentru COVID
Bill Gates are COVID-19
Hepatită misterioasă la copii. Ar putea avea legătură cu Covid?
O femeie și-a legat soțul cu o funie și l-a dus la vaccinare
„Cred că vaccinarea rămâne primul lucru pe care îl putem face, dar acest lucru trebuie făcut cât mai repede posibil, pentru ca ritmul de creștere să încetinească astfel încât să se și simtă în numărul total de cazuri și mai ales în numărul de cazuri severe și în numărul de decese. Dar concomitent, până când efectele vaccinării se vor vedea, portul măștii, distanțarea fizică și socială, deci renunțarea la o serie de activități care implică aglomerări umane, și normele de igienă normale - cu cât le aplicăm cu mai mare rigurozitate, ne vor ajuta să trecem peste această perioadă”, a spus șefa INSP.
„Este imperios necesar ca populația să înțeleagă că vaccinul e soluția demonstrată în foarte multe state din lume și din UE, care mai au infecții, dar nu au cazuri severe, spitale pline și acest număr impresionant de decese”, a adăugat ea.
„Carantina zonală face parte din măsurile nonfarmaceutice la care aplicăm. Aceste măsuri nu sunt degeaba inventate, ci pentru că au și ele un efect. Dacă acest tip de măsuri nu este însoțit și de o vaccinare a unui număr important de persoane, după carantină, fără vaccinare, fără populație imună într-un număr important, încet încet reluăm aceeași creștere a numărului de cazuri.
Măsurile au un efect limitat în timp, întrerup transmiterea virusului pe o perioadă de timp limitată. dar după aceea, ca să nu se mai înregistreze cazuri foarte multe, numai o populație imună poate să facă acest lucru”, a mai spus Pistol.
În ceea ce privește posibilitatea apariției unei noi tulpini în România, Pistol spune că este „o speculație”.
„Trebuie un număr foarte mare de populație că să ajungem la o tulpină mutantă. Nu putem să ne comparăm cu populația Indiei”, a explicat ea.
Pistol spune că beneficiile vaccinului trebuie explicate pe înțelesul tuturor, astfel încât oamenii să
înțeleagă că „vaccinul îți asigura imunitate pe o perioada mult mai lungă decât un lockdown, care nu rezolva situația decât la momentul respectiv. Vaccinarea e o soluție pe termen lung. Împiedică tulpinile mutante și decesele”.
„Complicat este să ne facem auziți, să ajungem la urechile tuturor, pentru că asta implică un număr substanțial de persoane care să transmită aceste mesaje cu o frecvență suficient de mare ca să ajungă la toți. Este nevoie de echipă aici. Nu degeaba spun doar unii medici și doar la tv-urile naționale. Primarii, preoții din sate, din comune, profesorii de la școală trebuie să participe la transmiterea acestor mesaje”, a spus ea.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News