Video&Foto UPDATE: Raed Arafat: „Instalația de detectare la incendiu nu exista. Nereguli la instalațiile electrice și improvizații”
Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Șapte din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid au decedat. Ceilalți pacienți au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare a lor.
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Un incendiu puternic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei
Căldură pe datorie, în Constanța. Societatea de termoficare face un împrumut bancar
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Raed Arafat: „Instalația de detectare la incendiu nu exista”
ACTUALIZARE 15:40: Șeful DSU a precizat că au fost constatate anumite nereguli la instalațiile electrice. Acesta a explicat și confuzia din raportările autorităților. „Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime”, a declarat Arafat.
„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus șeful DSU.
UPDATE 14.50. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că șapte pacienți au murit vineri în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, nu nouă, așa cum au comunicat "greșit" cei de la fața locului.
"Ei trebuie să lămurească, eu am vrut să vă aduc informația corectă", a spus Bode.
Haos în raportările morților de la Constanța
UPDATE 14:10 După ce anterior șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a anunțat că sunt nouă persoane decedate, procurorul care se ocupă de caz a anunțat că ar fi de fapt șapte pacienți care și-au pierdut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. De asemenea, și ministrul Internelor, Lucian Bode, a anunțat că sunt șapte persoane care au murit.
„A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Au venit colegii de la Institutul de Criminalistică, urmează să identificăm tot ce se poate identifica. Din informațiile pe care le am, avem 7 decedați, urmează să se facă identificarea, să sperăm că nu crește numărul decedaților. Cel mai probabil se va dispune o expertiză să vedem cauzele, dacă pot fi imputate unei persoane sau nu. (...) Nu toți decedații au fost găsiți pe paturi, nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum. Din câte știu, o persoană de pe-aici a dat informația că sunt trei decedați la Spitalul Județean, dar de fapt este doar unul”, a declarat Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, în incendiu au ars calculatoarele și nu a existat o evidență clară a tuturor persoanelor internate. Doi pacienți fuseseră deja transferați, iar cei care nu i-au găsit au transmis informația că ar fi decedat.
Primele imagini din secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța
Primele imagini din secția ATI în care și-au pierdut viața nouă pacienți arată dezastrul lăsat în urmă de incendiul care a cuprins secția.
Klaus Iohannis: Statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii
UPDATE 13.00. Statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii, a declarat președintele Klaus Iohannis, care a spus că este îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
"Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.
Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului.
Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca.
Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română.
Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor.
Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară.
În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare.
În același timp, pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți.", a transmis președintele.
UPDATE 12.50. Rudele pacienților internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au venit vineri la spital, încercând să afle vești despre cei dragi.
Oamenii erau zguduiți de dimensiunea tragediei și s-au plâns că nu primesc informații despre rudele lor din spital.
Managerul spitalului: "Totul funcționa, dar s-a întâmplat un necaz"
UPDATE 12.10. Șeful ISU Constanța, Cristian Amarandei, a declarat că nouă din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid au decedat. Ei au fost găsiți în pat.
Șeful ISU Constanța a spus că nu au fost găsite victime în alte zone ale spitalului.
Amarandei a adăugat că în februarie a fost un control la toate unitățile medicale, în special la cele care asiguaru suport Covid, că au fost găsite nereguli și s-au aplicat sancțiuni.
"Defecțiunile erau remediate, totul s-a făcut conform legii", a declarat managerul spitalului, Stela Halichidis.
"Toate avizele au fost legale, totul funcționa, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce", a spus managerul, care a susținut că nu poate da alte declarații deoarece îi e rău.
"Îmi e rău, ce vreți, să mor aici?", s-a adresat ea jurnaliștilor.
"Rețeaua a fost verificată, nu era supradimensionată", a adăugat managerul, care a spus că nu era nimic în plus la instalatii.
UPDATE 11. 45. Procurorii fac cercetări în legătură cu incendiul.
Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă.
Cauza va fi cercetată de procurorii de la Parchetul Tribunalului Constanța.
Polițiști și criminaliști au plecat de la București spre Constanța, unde vor face ancheta alături de procurorii constățeni. Vor face cercetare la fața locului și vor lua probe. Aparatele medicale vor fi ridicate pentru expertiză, pentru a se vedea dacă a fost o defecțiune tehnică sau o eroare umană.
DSU: Nouă pacienți au murit
UPDATE 11.35. Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID, a comunicat DSU.
Sunt 9 pacienți decedați.
Întregul spital a fost evacuat. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.
La 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55.
Au fost cerute echipaje de sprijin din județele Călărași, Galați și Ialomița.
Ministrul interimar al Sănătății: Când știm cauza, știm cine a greșit și unde
UPDATE 11.19. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat la Digi24 că sunt persoane decedate, dar nu a spus care este numărul acestora.
"După ce ISU va finaliza intervenția va comunica cum a decurs.
Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru relocarea pacienților, majoritatea vor fi duși la Județean, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar, dacă e nevoie și la Medgidia.
Din informațiile pe care le avem, 113 pacienți erau internați, din care 10 la ATI. Este în curs evacuarea în totalitate și transferul pacienților. Cel mai important lucru acum e de a asigura locuri pentru pacienții care trebuie externați și preluați.
Nu am informații dacă sunt persoane din corpul medical care au fost afectate sau rănite în urma intervenției", a spus ministrul.
Despre raportul din 2020, ministrul a spus că s-au dispus soluții pentru rezolvarea unor probleme medicale. ISU poate comunica măsurile pe partea de prevenire a incendiilor, a spus el.
"Nu am primit nicio solicitare la videoconferințele cu managerii de spitale legat de spitalul din Constanța. Să avem încredere în autorități și în ISU ca să stabilim cauza incendiului. Fără a ști cauza, antamăm o anumită soluție sau alta.
Când știm cauza, știm cine a greșit și unde, dacă sunt cauze obiective sau subiective. Să vedem exact unde a fost produs incendiul. Dacă vorbim de ATI, e vorba de o secție cu supraveghere permanentă. Dacă cauza e legată de infrastructură, suprasolicitare de instalații, e o situație, dacă e alt motiv, e altă situație", a afirmat ministrul.
UPDATE 11.05. Șapte dinte pacienții decedați sunt din secția ATI Covid a spitalului, secție unde erau internați zece bolnavi în momentul izbucnirii incendiului. Un pacient este resuscitat, potrivit unor surse.
Toti ceilalți pacienți au fost evacuați și sunt transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar.
Oficial din Ministerul Sănătății: Sunt persoane decedate
UPDATE 10.53. Un oficial din Ministerul Sănătății a confirmat că sunt persoane decedate, el adăugând că numărul va fi comunicat într-o conferință de presă.
Nouă oameni ar fi murit în timpul incendiului, potrivit unor surse.
Totodată, 113 oameni au fost evacuați. Până în prezent, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.
UPDATE 10.51. Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța.
A fost activată o celulă de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.
Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.
Nereguli grave constatate într-un raport din 2020
UPDATE 10.50. În raportul de control făcut la secțiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamț au fost semnalate deficiențe și la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
S-a constatat că nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor.
Instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.
UPDATE 10.45. Pompierii au anunțat că au instalat un spital mobil pentru triajul pacienților. Toți pacienții trec prin acel spital mobil, le este evaluată starea de sănătate, iar medicii decid dacă rămâne la fața locului pentru îngrijiri sau dacă este trimis urgent la alt spital.
VIDEO Imagini dramatice din timpul salvării pacienților din spital.
Echipaje de pompieri trimise de la Călărași și Ialomița
UPDATE 10.27. De la ISU Călărași și ISU Ialomița au fost trimise echipaje pentru a ajuta la transferul pacienților.
Pacienții sunt scoși pe geam
UPDATE 10.24. Intervenția este complexă, în imagini fiind surprinși pacienți scoși pe geam.
În fața unității sanitare au fost aduse paturi de teraie intensivă și mașini de terapie intensivă, care sunt construite special pentru astfel de situații.
Pompierii intervin cât mai repede, deoarece în secție sunt instalații de oxigen. Ei intră pe geamul de la primul nivel al unității, intră în saloane și caută dacă au mai rămas persoane în interior.
UPDATE 10.18. Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru Digi24 că spitalul este în subordinea primăriei.
El a adăugat că nu sunt victime sau răniți.
La nivelul spitalului a fost activat planul alb, care înseamnă evacuarea UPU și a secției ATI, respectiv a personalului medical și a pacienților, a spus Lupu.
Pacienții care au nevoie de îngrijire vor fi duși la Spitalul Județean Constanța.
Mihai Lupu nu a putut spune care este cauza izbucnirii incendiului.
Spitalul este foarte vechi, de 60 - 70 de ani, a subliniat Lupu, care a adăugat că auditurile energetice trebuie făcute cât mai frecvent.
În zonă este foarte mult fum. Flăcările au izbucnit la primul nivel al clădirii. Nu se știe momentan dacă a fost în secție sau într-un cabinet medical.
Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților care erau în secție. Intervenția este dificilă pentru că în ATI sunt pacienți care nu se pot deplasa singuri.
La fața locului au fost trimise ambulanțe pentru a prelua pacienții. Fiecare pacient va fi evaluat în funcție de starea de sănătate și de eventuale consecințe ale acestui incendiu. Se încearcă găsirea unui loc pentru fiecare dintre acești bolnavi în alte spitale.
Pompierii de la ISU Constanța sunt la fața locului cu autoscară pentru a stinge incendiul și pentru a salva persoanele care se află în unitatea sanitară.
Incendiul a fost semnalat la 112.. Imediat a fost activat planul roșu de intervenție.
Dacă situația o va impune, vor fi chemați de acasă și alți pompieri.
Știre în curs de actualizare -
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News