Live

În stare de urgență sau de alertă, Bacalaureatul și Evaluarea Națională se pot echivala cu mediile - proiect adoptat tacit în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege care prevede că, prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă şi de efectele generate de acestea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele de la Evaluarea naţională şi Bacalaureat cu echivalarea mediilor.

"Prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă, precum şi de consecinţele/efectele generate de acestea asupra sistemului de învăţământ pe termen scurt, mediu şi lung, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obţinute şi rezultate din promovarea claselor V - VIII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor V - VIII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obţinute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (...), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării", prevede în ceea ce priveşte Evaluarea naţională proiectul iniţiat de deputatul PMP Petru Movilă.

Proiectul care modifică şi completează Legea educaţiei naţionale prevede aceleaşi măsuri şi în cazul examenului de Bacalaureat.

"Prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă, precum şi de consecinţele/efectele generate de acestea supra sistemului de învăţământ pe termen scurt, mediu şi lung, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obţinute şi rezultate din promovarea claselor IX - XII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor IX - XII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obţinute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (...), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării", stipulează iniţiativa legislativă.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul având decizia finală, potrivit Agerpres.

Iniţial termenul de adoptare tacită era stabilit pentru 3 septembrie, însă acesta a fost modificat pentru 3 iulie. Comisia de specialitate a Camerei întocmise un raport de respingere pentru acest proiect.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Modele de subiecte și bareme de corectare la geografie pentru Bacalaureat 2025. Elevii se pot pregăti pentru examenul din vară

Modele de subiecte și bareme de evaluare la istorie pentru Bacalaureat 2025. Subiecte de pregătire pentru elevi

Modele de subiecte și bareme la matematică pentru Bacalaureat 2025. Variante cu subiecte de pregătire pentru elevi

Modele de subiecte și bareme la limba română pentru Bacalaureat 2025. După ce subiecte se pot ghida elevii

Partenerii noștri