Video Imagini greu de crezut la marginea Bucureștiului. Ce au văzut jurnaliștii de la Reuters care au mers pe teren cu șeful Gărzii de Mediu
Aerul de multe ori irespirabil din București a atras atenția presei internaționale. Potrivit Reuters, capitala țării noastre are cele mai mari costuri pe cap de locuitor din Europa, din cauza poluării. Factura care include decesele, numărul de afecțiuni care au nevoie de tratament medical, zilele pierdute de lucru și alte criterii, s-a ridicat anul trecut la 6,3 miliarde de euro, conform unui raport al Alianței Europene pentru Sănătate Publică.
Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele
Mii de tone de gunoi și deșeuri intră lunar în România sub formă de donații. Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă
Praful saharian sufocă România
Incendiu puternic lângă Centura Capitalei
Imagini din Brașov, care abia se mai vede din cauza prafului saharian
Descinderi cu scandal la un depozit ilegal de fier vechi din Călărași
Poluare masivă în București
Cum ar arăta emisiile de CO2 dacă ar fi vizibile din spațiu
Poluare masivă pe Dunăre
Jurnaliștii de la Reuters au mers pe teren cu șeful Gărzii de Mediu și au vrut să aflede ce se întâmplă toate acestea și cum poate România să asigure aer curat pentru locuitorii ei.
Hai, mai repede!
Cine e?
Garda de Mediu, cine să fie? Mai repede!
Hai, mă, că nu stăm toată ziua aici! Mai repede!
Cum ții copiii ăștia? Uite, câți copii! Îi ții în fumul ăsta?
Pune, mă, odată apă pe foc!
Pune, mă, apă! V-am zis mă să nu faceți baie acuma!
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: "Am găsit oameni foarte săraci, cu o situație materială precară, probleme sociale majore, fără acces la canalizare, la curent, fără străzi... ei sunt cei care fac munca cea mai simplă. În spate avem oameni care își permit sau companii care își permit, firme care își permit să aducă camioane de deșeuri. Vorbim despre o structură de crimă organizată care acționează în această zonă".
Dincolo de faptul că aceste familii sunt pur și simplu prizonierele sărăciei în care se zbat și ale interlopilor care profită, șeful Gărzii de Mediu le-a vorbit jurnaliștilor de la Reuters că marea problemă este combaterea grupărilor mafiote și că nu are dotările necesare pentru a lupta contra lor.
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: "Suntem dotați la nivelul anilor '90, cumva în prima linie a frontului, cu briceagul în mână, ceea ce nu aduce randament și nici nu pune în față această instituție ca fiind una puternică în combaterea infracționalității. Combaterea infracționalității presupune să ai cel puțin aceeași tehnologie ca a adversarului, ori noi nu o avem deocamdată. Dar, sper că lucrurile astea se vor îndrepta într-un interval foarte scurt".
Materialele arse în astfel de locuri - de la deșeuri menajere la metale, cabluri, anvelope, produc o puternică poluare, pe care o resimt inclusiv locuitorii Capitalei. De ani buni, oficialii par incapabili să stăpânească situația, mai ales că acum nu mai iau în calcul doar noxele emise de automobile, de exemplu, ci și arderile ilegale din apropierea Bucureștiului.
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: "Vorbim de poluare episodică, în episoade... foarte puternică. În momentul în care avem incinerări aici, la distanță de o oră sau două, în funcție de viteza vântului, aerul se deplasează din sud peste București și atunci indicii de calitate a aerului ne arată depășiri de până la zece ori peste valoarea maxim admisă".
Oana Neneciu, director ONG, Ecopolis: "Până acum un an și jumătate, nu se vorbea în spațiul public despre aceste arderi, ele nu existau pe harta surselor poluării din București. Odată cu implementarea rețelelor independente de monitorizare a calității aerului au devenit evidente aceste fenomene. Iar acum, Garda de Mediu ce face, și mi se pare că face foarte bine, este să ne arate exact ce se întâmplă, să meargă pe teren, să dea amenzi și sper eu să facă mai mult decât atât".
România are la activ aproximativ 20 de proceduri de infringement din cauza politicilor dezastruoase de mediu.
În urmă cu trei săptămâni, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a povestit la Digi24 cum funcționează schema arderilor de deșeuri de la Sintești, un fenomen în care oameni foarte săraci, printre ei mii de copii, ajung să trăiască în condiții greu de imaginat. "Este o sclavie modernă, care a fost întreținută până acum", a spus el la emisiunea În fața ta, descriind modul în care acești oameni ajung să fie exploatați de "cei cu case mari și cu turle, cu vedere la strada centrală". Dincolo de strada centrală însă, apare un tablou al unui fenomen despre care Berceanu spune că nu l-a identificat nicăieri în Europa.
Octavian Berceanu a fost impresionat de numărul mare de copii pe care i-a întâlnit acolo, care stau până la genunchi în nămol, în condiții greu de imaginat.
"Sunt mii de copii, foarte mulți. Ai impresia că s-au mutat grădinițele și școlile în stradă. De fapt, asta se întâmplă acolo. Copiii aceia stau până la genunchi în nămol. Nu pot merge în altă parte.
Singurele surse de curent sunt stâlpii de iluminat public încolăciți de cablurile de curent trase ilegal. Nu vorbim de gaze, canalizare, drumuri. Vorbim de sclavie și crimă organizată. Sunt foarte multe probleme care au concurat în timp. Sclavia asta modernă a fost întreținută până acum", povestea Berceanu la emisiunea "În fața ta".
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News