Live

Galerie Foto Imagini de la detonarea minei găsite luni plutind în derivă, în Marea Neagră. Dispozitivul conținea 20 kg de TNT

Data actualizării: Data publicării:
Mina descoperită în apropiere de țărmul românesc al Mării Negre a fost distrusă prin explozie. Foto: Facebook / Forțele Navale Române

Forțele Navale Române au publicat imagini de la acțiunea de distrugere a minei găsite luni plutind în derivă în marea Neagră, la circa 70 de kilometri de Capu Midia.

 

O navă a Forțelor Navale Române, la bordul căreia era un echipaj de scafandri special antrenați pentru astfel de misiuni, a reușit să neutralizeze mina după o acțiune care a durat șase ore.

Echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a intervenit pentru neutralizarea minei. După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere.

Distrugerea constat în montarea unei încărcături explozive pe mină de către scafandrii EOD și detonarea de la distanță, potrivit Forțelor Navale.

Mina conţinea circa 20 kg de TNT

Comandantul puitorului de mine şi plase care a participat, luni, la neutralizarea minei marine observată în largul Mării Negre, căpitan comandor Daniel Gheorma, a declarat că mina era de provenienţă ucraineană iar misiunea efectuată a fost cu un grad ridicat de risc.

Mina marină conţinea circa 20 de kilograme de trinitrotoluen.

„La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme. (...) Misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a declarat Daniel Gheorma la sosirea navei militare de la intervenţie în portul militar Constanţa, potrivit Agerpres.

Potrivit şefului detaşamentului de scafandri deminori de la bordul puitorului de mine, căpitan comandor Cătălin Gherghinescu, mina a ajuns în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre "cel mai probabil prin dragaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare".

„Detaşamentul l-am împărţit în două echipe, o echipă de asigurare, care asigura interdicţia altor nave sau ambarcaţiuni în zonă (...), iar cu alţi patru militari ne-am deplasat la această mină, am recunoscut-o, am confecţionat încărcătura pe care o avem, am poziţionat-o pe corpul minei, ne-am deplasat la distanţa de siguranţă, iniţiată la 750 metri - un kilometru”, a spus Gherghinescu.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat s-a aruncat cu maşina în mare, la Mangalia. Ce le-a spus polițiștilor fosta lui iubită

O companie britanică vrea să transforme omul într-o „ființă acvatică”: Cum vom putea trăi și lucra în adâncul oceanelor

Surse: Senatorii și MApN vor discuta despre modificarea legislației pentru a doborî dronele care intră pe teritoriul României

Ministerul Apărării convoacă rezerviștii din două județe. Ce vor face aceștia timp de o săptămână

Partenerii noștri