Live

Video Exclusiv Imagini cu tunelul care se surpă sub lacul de acumulare de la Roșia Montană

Data actualizării: Data publicării:
Imagini cu tunelul care se surpă sub lacul de acumulare de la Rosia Montană. FOTO: Captură Digi24

Imagini în exclusivitate din tunelul care se surpă sub lacul de acumulare din Roșia Montană au fost obținute de Digi24. Este vorba despre filmări subterane, realizate exact în zona în care s-a produs fisura. Operațiunea de golire a barajului se dovedește mai dificilă decât estimau pompierii. Deși pompele de mare capacitate acționează continuu de duminică dimineața, nivelul apei a scăzut cu mai puțin de doi metri. 

Imaginile arată fisura majoră și cât de mare este pericolul de surpare.

"Totul e crăpat. Uite în peretele ală cum e... Vezi? Totul e desprins de-acolo. Deja sunt căzute pietrele din el, se mișcă, s-au creat locurile astea care pot mișca. Uite crăpătura cum se duce pe galerie. Deci toata zona asta e cu pericol de surpare!", explică un inginer din cadrul echipei care a intrat în tunel ca să vadă cât de mare este fisura.

Fisura de la barajul Tăul Mare de la Roșia Montană măsoară aproximativ un metru în diametru. Gaura s-a format la circa 10 metri de lacul de acumulare.

"Astfel de zone fisurate puternic sunt și în față, sunt și în spate. Uite de-aici, dacă se desprind două-trei pietre din astea, deja nu mai are stabilitate, da? Totul e mișcat! Uite acolo cum sunt ieșite pietrele... Asta ar trebui refăcut, cred că, în totalitate!", explică inginerul.

Specialiștii spun că barajul trebuie golit complet. Misiunea pompierilor este îngreunată și de ploile care continuă să cadă la Roșia Montană.

Patru pompe acționează pentru a scoate apa din lac. Sunt pompe de mare capacitate care pot scoate până la 10.000 de metri/minut, aduse aici cu mare dificultate, pentru ca este vorba despre o zonă greu accesibilă, cu drumuri impracticabile, astfel că a fost nevoie de un utilaj pentru a le urca până aici.

Sorin Jurcă, activist de mediu: "Mai sunt încă cinci lacuri construite cu aceeași tehnică, piatră, dig și lut, dar celelalte într-adevăr sunt mai micuțe, dar trebuie luate în seamă pentru că sunt un real pericol și ele."

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "În momentul de față nu e nicio agravare a situației. Pompele sunt funcționale. Barajul este stabil. Situația, din punctul nostru de vedere, este sub control!"

Potrivit ministrului Ministrului Mediului ar fi nevoie de cel puțin o săptămână pentru evacuarea apei.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Regele Felipe al Spaniei şi Regina Letizia s-au întors în zonele devastate de inundaţii, unde continuă căutarile celor dispăruți

O rachetă cade la câțiva metri de barajul hidrocentralei de pe Nipru, de la Kremenciuk. „Consecințele ar fi catastrofale”

Scuze oficiale pentru „erori” în gestionarea inundațiilor catastrofale din Spania. „Mincinoși, asasini, demisia!”, strigă victimele

Partenerii noștri