Live

I. Fota, la Digi24: Atacatorul din Noua Zeelandă a venit în România ca turist onorabil. Nici ai lui nu i-au găsit vreo problemă, avea permis de armă

Data actualizării: Data publicării:
Iulian Fota

Atacatorul din Noua Zeelandă a călătorit în România sau Bulgaria ca un turist onorabil, a declarat la Digi24 expertul în probleme de securitate Iulian Fota. El a explicat că bărbatul nu era pe lista de supraveghere a serviciilor din Australia sau Noua Zeelandă, ba chiar avea şi permis de port-armă, dovadă că autorităţile nu i-au găsit nicio problemă.

„Individul, când a călătorit în România sau Bulgaria era un turist onorabil, nu era pe lista de supraveghere a serviciilor din Australia sau Noua Zeelanda, a primit permis de port - armă, a fost verificat, iar ai lui nu aveau ce să-i reproşeze.

Omul ăsta nu avea nicio problemă asupra lui când a călătorit în ţara noastrăa”, a declarat Iulian Fota.

„Securitatea nu poate fi absolută nici măcar în ţările totalitare, nici ele nu au putut preveni atentate teroriste. Şi ei sunt vulnerabili, prin internet şi social media şi televiziuni, care sunt globale, oameni care nu au avut poate niciun contact fizic cu Orientul Mijlociu sau radicali din partea asta pot fi radicalizaţi”, a spus Fota.

Iulian Fota a subliniat că atacul din Noua Zeelandă – a doua cea mai ferită ţară din lume – arată că astfel de evenimente nu pot fi prevenite nici măcar în societăţile ferite.

Potrivit expertului în securitate, la Noua Zeelandă e important aspectul radicalizării, individul – tip alb, creştin - nefiind pe nicio listă negară şi nefiind monitorizat de servicii.

Un alt aspect remarcat de Fota se referă la călătoriile pe care atentatorul le-a făcut: „Arată că a trecut prin ţări care au avut şi ele antecedente extremiste, radicale, chiar şi de exagerări invocate pe creştinism, tot în contextul ăsta am văzut şi invocări ale domnitorilor români, care nu au lăsat Islamul să se extindă în această parte de Europa. S-a dus în zonele în care Orientul a încercat să cucerească Occidentul. Aşa îmi explic cele două trasee istorice, aici în Balcani – România, Serbia, Bulgaria, aşa ajungem şi la Erdogan care încerca să îşi facă un aliat din istorie, prin raportare la lupta istorică a poporului turc”.

Totodată, potrivit expertului în securitate, este important să se urmărească traseul călătoriilor atacatorului, întrucât, astfel pot fi obţinute informaţii relevante pentru înţelegerea cazului în ansamblu şi pentru finalizarea anchetei.

„Prin prisma unor atitudini din anii 30, a rolului tragic pe care mişcarea legionară l-a jucat în România, în anumite zone din Occident, suntem percepuţi de <bine> de tot felul de radicali şi extremişti”, a afirmat Fota, care a adăugat că extremiştii se potenţeaza unii pe alţii şi că poate fi o legătură între atacul din Noua Zeelandă şi cel de la Utrecht: „Includiv cazul de la Utrecht poate fi un răspuns individual al altui psihopat la atentatul din Noua Zeelandă. Radicalii se influenţează, se ajută, se potenţeaza unii pe alţii, chiar dacă sunt în antiteză se realizează o anumită complicitate”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri parlamentare 2024 în Diaspora: Prezența la vot considerabil mai mare decât în 2020. Câți români din străinătate au votat deja

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Partidul Muncitorilor din Kurdistan a revendicat atacul terorist de lângă Ankara: Operaţiunea era „planificată de multă vreme”

Partenerii noștri