Live

Galerie Foto Giga-proiectul Neom utilizează 20% din tot oțelul din lume. Cum va arăta orașul futurist care e construit cu orice preț

Data actualizării: Data publicării:
Orașul futurist, în valoare de 500 de miliarde de dolari, va fi cel mai mare client de materiale de construcție din lume timp de câteva decenii. Sursa foto: Profimedia Images

Giga-proiectul Neom din Arabia Saudită utilizează în prezent o cincime din tot oțelul produs în lume, scrie Livemint.com. Orașul futurist, în valoare de 500 de miliarde de dolari, va fi cel mai mare client de materiale de construcție din lume timp de câteva decenii, a declarat Manar Al Moneef, directorul de investiții al Neom. Totuși, există mai multe controverse în spatele giga-proiectului.

Manar Al Moneef a declarat Forumului Global de Logistică din districtul financiar King Abdullah din Riad că proiectul de 500 de miliarde de dolari va fi unul dintre principalii factori de conducere ai sectorului logistic global în anii următori.

„Neom va fi cel mai mare client în următorul deceniu. Dacă te uiți la cererea noastră în logistică, aceasta reprezintă 5% din piața globală de logistică”, a spus ea pe forum, în comentarii publice rare.

Neom oferă garanții financiare pentru a atrage investitorii privați

Neom înființează un centru de beton de 186 de milioane de dolari pentru The Line, o parte din proiectul NEOM. 5 kilometri din oraș vor fi construiți până în 2030, scrie presa din Arabia. Neom e situat în extremul nord-vest al Arabiei Saudite, iar unele proiecte din cadrul acestuia au încetinit, deoarece Fondul de Investiții Publice al Arabiei Saudite se confruntă cu presiuni de finanțare cauzate de prețurile scăzute la petrol și presiunea de a canaliza numerar către proiecte de la Riad (printre care și Cupa Mondială din 2034).

Proiectele Neom includ un oraș orizontal numit The Line, care urmează să fie finalizat la 170 km lungime în 2045. Arabii vor să contruiască și stațiunea de iarnă Trojena, 12 stațiuni de lux numite Magna, stațiunea insulară Sindalah și un oraș industrial numit Oxagon.

Dhiraj Joshi, partener la consultanța de management Arthur D Little Middle East, a declarat: „Proiecte precum Neom, Oxagon, pregătirea tuturor hotelurilor în diferite părți, reprezintă o strategie de investiții pe termen lung, așa că nu trebuie să vă grăbiți în următorii patru sau cinci ani când terminăm cu Expo și Cupa Mondială.”

Mega-orașul a fost afectat de rapoarte de gestionare defectuoasă, cheltuieli excesive și întârzieri în construcție.

BBC: Autoritățile ucid pentru a curăța terenul

Autoritățile saudite au permis folosirea forței letale pentru a curăța terenul pentru orașul futurist din deșert, construit de zeci de companii occidentale, a declarat un fost ofițer de informații pentru BBC.

Col Rabih Alenezi spune că i s-a ordonat să evacueze sătenii dintr-un trib din statul Golfului pentru a face loc pentru The Line, parte a eco-proiectului Neom. Unul dintre ei a fost ulterior împușcat și ucis pentru că protesta împotriva evacuării, mai scrie sursa citată.

Guvernul saudit și conducerea Neom au refuzat să comenteze afirmația,

Neom, eco-regiunea de 500 de miliarde de dolari (399 de miliarde de lire sterline) a Arabiei Saudite, face parte din strategia sa Saudi Vision 2030, care are ca scop diversificarea economiei regatului departe de petrol.

Zeci de companii globale sunt implicate în construcția NEOM

Zona în care este construit Neom a fost descrisă drept „pânza goală” perfectă de către liderul saudit, prințul moștenitor Mohamed bin Salman. Dar peste 6.000 de oameni au fost mutați pentru proiect, potrivit guvernului său - iar grupul pentru drepturile omului ALQST din Marea Britanie estimează că cifra este mai mare.

BBC a analizat imagini prin satelit ale trei dintre satele demolate, al-Khuraybah, Sharma și Gayal. Casele, școlile și spitalele au fost șterse de pe hartă.

Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM

Col Alenezi, care a plecat în exil în Marea Britanie anul trecut, spune că ordinul de autorizare pe care i s-a cerut să îl adopte a fost pentru al-Khuraybah, la 4,5 km sud de The Line. Satele au fost populate în mare parte de tribul Huwaitat, care a locuit de generații în regiunea Tabuk din nord-vestul țării.

El a spus că ordinul din aprilie 2020 spunea că Huwaitat este alcătuită din „mulți rebeli” și „oricine continuă să reziste [evicțiunii] ar trebui să fie ucis, așa că a autorizat folosirea forței letale împotriva oricui a rămas acasă”.

 

 

 

Editor : Iulia Bălăianu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cinci țări NATO își unesc eforturile pentru dezvoltarea unei rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune. „Vorbim de mii de kilometri”

Arabia Saudită se apără în fața acuzațiilor privind uciderea lui Jamal Khashoggi. Riad: Persoanele responsabile sunt încă în viață

Războiul din umbră care ar putea arunca Rusia într-o criză economică. Arabia Saudită amenință că va inunda piața cu petrol

Efectele Nordis. PSD vrea să modifice după model francez legea care vizează dezvoltatorii imobiliari. Ce spune Ciolacu și reacția PNL

Partenerii noștri