Live

Gerard Mourou, câștigătorul premiului Nobel pentru fizică în 2018: Ce a făcut România cu laserul de la Măgurele este spectaculos

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Gerard Mourou, câștigătorul premiului Nobel pentru fizică în 2018, a oferit în exclusivitate un interviu jurnaliștilor de la site-ul edupedu.ro. Fizicianul a mărturisit că laserul de la Măgurele „are o contribuție unică” la Nobelul de anul acesta și a spus că „ce a făcut România este spectaculos”. Reputatul cercetător a declarat că primul laser de 10 PetaWatt (PW) va funcționa din primăvara lui 2019. Evenimentul va fi unul demn de paginile The New York Times, este de părere omul de știință.

„Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (n.r. - Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics). Voi fi și de acum înainte. Voi începe să lucrez cu fizică nucleară folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume, la ora actuală. În martie sau mai, ELI-NP va fi gata și va produce 10 PTW, ceea ce va reprezenta un record mondial în domeniul laserelor. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii, aflându-ne într-o ipostază unică. Dacă ai așa ceva, ELI-NP atrage oamenii de știință înapoi în țară. Cei plecați acum vor reveni în țară. Dar vor fi atrași și cercetători străini de top”, a explica pentru edupedu.ro, Gerard Mourou, care a vorbit despre plăcerea de a lucra cu oameni de știință români, care, în opinia reputatului fizician, „sunt foarte, foarte buni”: „Nicolae Zamfir e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”.

Mourou a mai declarat că laserul de la Măgurele „va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”, fiind de părere că succesul proiectului este „inevitabil”.

În plus, proiectul de la Măgurele va atrage înapoi în țară oameni de știință români, care au emigrat din lipsă de perspective: „Foarte mulți oameni foarte buni se întorc din SUA, din Japonia și așa mai departe, iar acesta e un indiciu că laserul este într-adevăr atractiv”.

În concluzie, a spus Gerard Mourou, „primul laser de 10 PetaWatt (PW) va funcționa în martie sau mai, când România ar trebui să fie gata să ofere cea mai mare putere laser din lume. Cred că acesta va fi un eveniment demn de paginile New York Times”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ediție specială Digipedia Știință: povestea laserului de la Măgurele, cu acad. Nicolae Zamfir

Ce mai face România cu laserul care a dezvoltat a zecea parte din puterea Soarelui, dar a fost scos din proiectul european ERIC

Academia Română protestează față de demiterea profesorului Zamfir de la conducerea Laserului de la Măgurele

Ministra Anisie provoacă un nou scandal: l-a demis pe cel mai prestigios cercetător român

Partenerii noștri