FOTO-VIDEO. Imagini inedite cu zăpada de aproape 2 metri de pe vârful Poieni, din Apuseni. E un record pentru ultimii 20 de ani
Staţiunea Stâna de Vale din Bihor este îngropată în zăpadă. Instructorii de schi spun că nu a mai nins atât de mult de cel puţin 20 de ani şi că ne vom putea bucura de nea şi în luna mai. Cel mai consistent strat este pe vârful Poieni. Turiştii se adună aici pentru unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Apuseni.
Zonele în care sunt așteptate ninsori de Crăciun
Vremea se înrăutățește: ploi, ninsori și temperaturi de până la -14 grade. Cum va fi în weekend
Iarnă fără contracte de deszăpezire, din dorința primarilor de a face economie
Țepe pe internet cu anvelope de iarnă. Cum vă puteți feri de ofertele-capcană
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Cum arată viața la bloc, într-un oraș în care oamenii se încălzesc și astăzi cu sobe pe lemne
Alertă în Munții Făgăraș. Drumul spre Vârful Moldoveanu a fost rupt de o viitură
Sezonul de schi s-a deschis mai devreme în Chile
Un strat de zăpadă de un metru și 70 de centimetri. Atât indică o sondă de avalanşă pe vârful Poieni, din judeţul Bihor. Aflat la o altitudine de 1627 de metri, oferă o privelişte care îţi taie respiraţia. Turiştii urcă până în zonă pe snowboard, pe schiuri de tură sau, pur şi simplu, pe jos.
"- Avem noroc cu soarele, este uşor ca şi dificultate.
- Diferente fata de schiul clasic?
- E mare diferenţa, aici poţi schia pe oriunde, ai libertate totală", spune un turist.
"Superb, a meritat să urcăm până aici. Când am urcat şi am ajuns aici s-a văzut muntele cu adevărat, iar acum suntem în vârf, s-a curăţat şi cerul, e senzaţional", a remarcat un turist maghiar.
Aflat în apropierea limitei judeţelor Cluj şi Bihor, vârful Poieni este foarte căutat de turişti şi vara. Cei care se aventurează în aceste zile sunt sfătuiţit de salvamontişti să fie bine echipaţi şi să consulte prognoza meteo.
"În perioada următoare se prognozează o încălzire a vremii aşa că sfatul meu este pentru turişti să încerce să evite zona de creastă unde pericolul de avalanşă este însemnat, de grad 3 pe o scară de la 1 la 5", a atras atenția Lucian Frenţiu, din cadrul Salvamont Bihor.
FOTOGALERIE (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte)
De stratul generos de zăpadă profită şi amatorii de schi şi snowboard din Stâna de Vale. Teleschiul care funcţionează în staţiune de 85 de ani transportă zilnic sute de persoane până în vârful pârtiei lungi de 650 de metri. Pe viitor, aici va funcţiona un telescaun modern.
"Investitorii din Stâna de Vale au intenţia să dezvolte şi alte posibilităţi pentru doritorii de schi, adică vom avea un telescaun, se va lungi pârtia, va fi bine", susține Cristian Dan, instructor de schi.
O urcare cu teleschiul costă 5 lei pentru adulţi şi 4 pentru copii. Pe lângă schi, turiştii se mai pot da cu sania sau cu colacul de tubing.
Reporter/operator: Bogdan Băcilă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News