Live

Fostul ambasador al României la UE a stat trei ore la coadă, dar nu a putut intra să voteze

Data publicării:
Ambasadorul Mihnea Motoc, a stat trei ore la coadă și nu a putut vota la Bruxelles Foto: Facebook

Fostul reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Mihnea Motoc, scrie cu amărăciune pe Facebook că a stat duminică trei ore la coadă să voteze la alegerile europarlamentare 2019, dar la ora 21:00 secția de votare de la Bruxelles s-a închis când mai avea 10 metri până la intrarea în reprezentanța diplomatică în care a lucrat șapte ani, astfel că, la fel ca alte câteva sute de compatrioți,  nu a putut vota.

Mihnea Motoc, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, a fost reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană între 2008 și 2015, iar din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017 a fost ministru al apărării în guvernul condus de Dacian Cioloș.

„Mă insultă surpriza celor ce refuză să înțeleagă că o parte mare de Românie trăiește altundeva și că ea poate dori la fel de mult ca cei din țară să își exprime opțiunile”, scrie ambasadorul, care vorbește de „umilința - de nejustificat - a cozilor astronomice” și de „indignarea” de a nu putea să-ți exerciți un drept elementar de vot. El spune că resursele pentru votul din diaspora trebuie gândite pe așteptarea că oamenii vor dori să vină la vot, sugerând astfel că întreaga organizare a votului în străinătate a fost greșită. 

Mesajul lui Mihnea Motoc: 

După 3 ore de stat la coadă, orele 21 m-au găsit la zece metri de intrarea în Reprezentanța unde am lucrat 7 ani. Nu am putut vota.
La fel ca mai multe sute de compatrioți.
Aceeași umilință - de nejustificat - a cozilor astronomice, aceeași indignare în fața imposibilității de a-ți exercita dreptul elementar de vot, aceeași strângere de inimă pentru diplomații care muncesc până la epuizare în comisiile de votare.
Mă insultă surpriza celor ce refuză să înțeleagă că o parte mare de Românie trăiește altundeva și că ea poate dori la fel de mult ca cei din țară să își exprime opțiunile.
Resursele pentru votul în exterior nu se pot determina rigid pornind de la prezumția negativă, ci trebuie construite pe așteptarea că oamenii vor dori să vină la vot.
Mobilizarea extraordinară e însă ce contează cel mai mult. Întotdeauna mi s-a demonstrat că greșeala primă în tot ce ține de alegeri e subestimarea sagacității politice colective.
Națiunea are întotdeauna dreptate!

Ca de fiecare dată în ultimii ani, românii au votat din nou masiv în diaspora la alegerile europarlamentare 2019 desfășurate duminică, iar votul lor ar putea fi decisiv pentru configurația politică finală a acestui scrutin. Au fost atât de mulţi, încât au aşteptat chiar şi nouă ore la coadă, pentru a ajunge la secţiile de votare. Londra, Roma, Munchen, Copenhaga, Paris, Barcelona sunt doar câteva dintre oraşele în care s-au format cozi kilometrice, cum în unele locuri nu s-au mai văzut niciodată. Şi deşi s-au aşezat la coadă cu mult înaintea închiderii urnelor, mulţi dintre ei nu au apucat să voteze.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai şocant eveniment politic al anului 2019, în opinia lui Traian Băsescu

Vasile Dîncu, IRES, concluzie surprinzătoare: Dan Barna a fost peste partid la alegerile prezidenţiale

PSD și-a făcut, în final, campania electorală la europarlamentare pe banii statului. Decizia AEP

Klaus Iohannis: Am promisiunea ministrului afacerilor externe că lucrurile vor fi mai bine organizate în secţiile de vot în diaspora

Partenerii noștri