Live

Florin Cîțu: STS va face implementarea certificatului verde european. Sperăm că o astfel de măsură nu va discrimina cetățenii

Data publicării:
Certificatele verzi de călătorie vor fi folosite în UE din această vară. Foto: Profimedia Images

Serviciul pentru Telecomunicații Speciale (STS) se va ocupa în România de implementarea certificatului verde european, dar deocamdată un astfel de document nu a fost aprobat la nivelul Uniunii Europene, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu. Ca și președintele, șeful executivului speră că acest document nu va discrimina cetățenii și va fi folosit „din cauza unor elemente medicale”. În momentul în care majoritatea populației va fi vaccinată, s-ar putea să nu mai fie nevoie de acest certificat verde, a spus Florin Cîțu.

„Detaliile au fost trimise către STS de foarte mult timp. STS face implementarea. Deocamdată nu e gata, nu a fost aprobat la nivelul Uniunii Europene. Sunt doar nişte informaţii pe care le avem, despre modul în care să îl construim. Aşa cum am spus de fiecare dată, sperăm ca o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii şi, din punctul nostru de vedere, aşa cum spunea şi domnul preşedinte al României, este doar datorită sau din cauza unor elemente medicale, deci dacă sunt probleme medicale, să poţi să circuli cu acest certificat verde. În momentul în care toată Europa o să fie vaccinată şi în România majoritatea persoanelor vor fi vaccinate, s-ar putea să nu mai fie nevoie de acest certificat verde”, a explicat Florin Cîţu, miercuri, într-o conferință de presă în care a fost întrebat când va fi gata certificatul verde european şi cine este răspunde de implementarea acestuia în România. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că pașaportul de vaccinare nu trebuie folosit în scopuri discriminatorii sau pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Cetățenii europeni nu pot fi „împărțiți în două categorii”, cei care să meargă în concediu în alte țări și cei care să stea acasă, a spus șeful statului. El a explicat că certificatul de vaccinare european trebuie să fie folosit în scopuri medicale, pentru a demonstra că o persoană este imunizată, că a trecut prin boală sau că are un test Covid-19 negativ, astfel încât să nu fie nevoită să stea în carantină în țările europene unde acest lucru este impus persoanelor nevaccinate.

Citiți și: Statele UE au căzut de acord: Călătoriile se vor relua în această vară. Ce presupune „certificatul verde” și care sunt dificultățile

Certificatul sau „pașaportul verde” european se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate, ceea ce ar putea genera unele probleme, după cum a atras atenția comisarul european pentru justiție. Până la începutul sezonului estival, statele UE trebuie să ajungă la un acord pentru a stabili criteriile care să stea la baza documentului, inclusiv măsuri pentru evitarea discriminării persoanelor nevaccinate, şi în final este nevoie de aprobarea Parlamentului European.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Instalarea echipamentelor pentru cloudul guvernamental s-a încheiat. Locația centrului de date STS

Partenerii noștri