Firea, mulțumită de gazonul Arenei. Specialiști: Un experiment unic în lume, de Crăciun se întâmplă miracole
După mai bine de o lună, Arena Naţională se redeschide pe 22 decembrie, cu partida FCSB - CFR Cluj! Gabriela Firea a inspectat astăzi stadionul şi a spus ca este mulţumită de starea gazonului. Specialiştii în domeniu avertizează însă că iarba... nu creşte iarna şi anunţă sec: este un experiment în premieră mondială, dar de Crăciun se mai întâmplă şi miracole!
Cum va decide Nicușor Dan pe cine va susține la alegerile prezidențiale
Nicușor Dan, despre canicula din București
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Nicușor Dan, prima reacție după ce a câștigat a doua oară Primăria Capitalei
Firea contestă rezultatele EXIT POLL-urilor
Nicușor Dan nu vrea să aibă o dezbatere cu Sebastian Burduja
Firea și-a depus candidatura la PMB
Burduja s-a înscris oficial în cursa pentru Primăria Capitalei
Burduja și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
Primăria Capitalei a renunţat la reţeta din 2017, când a montat gazon nou cu 60 de mii de euro şi a preferat supra-însămânţarea celui vechi, în cadrul contractului de mentenanţă existent. Gabriela Firea a făcut o inspecţie la firul ierbii şi s-a declarat mulţumită.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Au avut loc aici lucrări de supra-însămânâţare, de fertilizare, de nivelare a gazonului, astfel încât să corespundă şi standardelor tehnice, dar să aibă şi un aspect normal şi funcţional şi să nu mai fie niciun fel de probleme, nici cu ceea ce înseamnă condiţii tehnice şi criterii FIFA şi UEFA, dar şi cu siguranţa jucătorilor.
Au făcut într-o lună ceea ce, aşa, lejer, se putea realiza în două luni. Totul, pentru a redeschide cât mai grabnic arena şi a o reda circuitului competiţional.
Specialiştii susţin însă că varianta aleasă de Municipalitatea este un experiment care nu a fost aplicat până acum niciunde în lume! Motivul: iarba creşte greu sau deloc în luna decembrie!
Ioana Petrache, specialist gazon: Dacă răsare gazonul iarna, e un miracol biologic. Dar să nu-l excludem. În primul rând pentru că e foarte bună firma care face întreţinerea la Arena Naţională. E un miracol biologic. Şi dacă se reuşeşte, poate fi brevetat. Oricum, suntem în perioada Crăciunului şi trebuie să credem în miracole, nu? Vorbim de o situaţie nemaifăcută nicăieri în lume: însămânţare de Crăciun. Ca experiment, este interesant...
În 2017, societatea Ioanei Petrache a livrat şi a montat gazon nou pe Arena Naţională, iar după trei zile FCSB a putut juca în preliminariile Champions League cu Sporting Lisabona. Preţul cerut de specialişti a fost atunci de... 60 de mii de euro. Şi tot atât era şi luna trecută, dacă Municipalitatea ar fi ales varianta gazonului nou.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Primarul general al Capitalei anunţă că redeschide Arena Naţională mai devreme decât estimase, cu ocazia meciului de Liga I dintre FCSB şi CFR Cluj. Echipa bucureşteană de fotbal are în acest sens o solicitare depusă deja la primărie.
COMUNICAT DE PRESĂ
Primarul General, Gabriela Firea: „Redeschidem Arena Națională cu o lună mai devreme decât am estimat. A fost refăcut gazonul, totul este în ordine, avem deja solicitare pentru meciul FCSB – CFR Cluj, din 22 decembrie. Lucrăm la acordul-cadru de mentenanță pentru următorii 3 ani” Arena Națională se redeschide, cu o lună mai devreme decât durata estimată pe 12 noiembrie, atunci când Primăria Capitalei a decis închiderea pentru refacerea completă a suprafeței de joc. Între timp, firma contractată de PMB a finalizat lucrările de refacere, întreținere și mentenanță ale gazonului. Anunțul a fost făcut de Primarul General, Gabriela Firea, aflată astăzi în vizită la fața locului pentru a verifica starea gazonului și capacitatea Arenei de a găzdui evenimente în condiții optime.
Primarul General, Gabriela Firea: „Toate aceste lucrări care au durat exact o lună de zile (12 noiembrie-12 decembrie) erau absolut necesare și nu puteau fi realizate în paralel cu competiții sau evenimente. Au fost realizate lucrări de însămânțare, de fertilizare și de nivelare a gazonului, astfel încât să corespundă și standardelor tehnice, Arena să fie funcțională, dar și celor estetice. Mă bucur că s-au ținut de treabă și că acum totul este în ordine. La Direcția de Investiții din Primăria Capitalei deja există o solicitare pentru meciul din 22 decembrie dintre FCSB și CFR Cluj. Cei care au lucrat spun că sunt condiții optime de joc. Referitor la contractul suspendat în luna iunie ca urmare a investigației DNA – protocolul de colaborare dintre Primărie și FCSB - reamintim că era un barter absolut legal, care a încetat odată cu demararea anchetei, în urma unui articol de presă publicat de o gazetă sportivă. Deși au existat acele verificări, toate procedurile au fost în întregime legale. Pentru a nu mai avea, pe viitor, probleme cu starea gazonului, lucrăm acum la încheierea unui acord-cadru pe trei ani de zile. Un alt aspect important este faptul că multe dintre companiile municipale ale Primăriei Capitalei lucrează foarte bine aici, la Arena Națională și asigură standarde de calitate, fapt care arată utilitatea înființării lor și faptul că funcționează foarte bine.”
Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Energetica, Compania Municipală de Pază și Securitate, Compania Municipală Tehnologia Informației, Compania Eco-Igienizare lucrează la Arena Națională, astfel încât stadionul să asigure condiții civilizate pentru sportivi și spectatori. PMB, prin Direcția Investiții, a achiziționat servicii de întreținere și mentenanță a gazonului pentru Arena Națională, conform legislației în vigoare, printr-o procedură simplificată în valoare de aproximativ 100.000 euro, care asigură mentenanța până la sfârșitul anului și în primele patru luni ale anului viitor. În prezent, a fost redactat, la nivelul departamentelor de profil din Primăria Capitalei, caietul de sarcini pentru a contracta un acord-cadru pentru următorii trei ani. Documentația este pe circuitul intern de avizare, iar valoarea contractului va rezulta în urma consultării de piață, potrivit procedurilor legale. Data estimată pentru lansarea procedurii de achiziție este sfârșitul lunii ianuarie 2019. Toate procedurile sunt derulate în deplină transparență și conform prevederilor legale în vigoare în domeniul achizițiilor publice.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News