Live

Exclusiv Fechet, despre activiștii care vor blocarea exploatării zăcămintelor de gaze din Neptun Deep: Nu reprezintă interesele statului român

Data publicării:
Activiștii de mediu vor blocarea începerii exploatării zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep Foto: Getty Images

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a vorbit, joi, la Interviurile Digi24.ro, despre intenția activiștilor de la Greenpeace de a bloca începerea exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep. Acesta consideră că exploatarea va începe conform planului stabilit, iar activiștii care protestează „nu reprezintă interesele statului român”


Oficialul crede că România trebuie să înceapă exploatarea resurselor din perimetrul Neptun Deep, la fel cum au procedat toate statele care au identificat resurse de gaze naturale în perimetrul zonei lor economice exclusive.

Mircea Fechet: Părerea mea, în calitate de membru al cabinetului, dar și de ministru al mediului, este că România, la fel cum au procedat toate statele cu astfel de resurse și cum procedează încă toate statele care au astfel de resurse, trebuie să-și exploateze zăcămintele, resursele de gaze naturale. România nu trebuie să fie dependentă de alte țări și aici Rusia s-ar bucura cel mai tare. Federația Rusă s-ar bucura, dacă am oprit proiectul, pentru că am fi obligați să importăm și de la ei gaze naturale. Eu cred că atâta vreme cât avem aceste resurse, trebuie să le exploatăm, trebuie să creăm locuri de muncă, trebuie să creăm investiții și trebuie să asigurăm independența energetică a României, care poate deveni nu doar nu doar o țară care să folosească propriile zăcăminte, ci să și exporte în țările învecinate. Bineînțeles, acest lucru îl facem în concordanță cu cele mai noi exigențe de mediu și acest lucru îl facem fără să poluăm Marea Neagră sau mediul în general.

Alexandru Rotaru: Care sunt argumentele activiștilor, domnule ministru?

Mircea Fechet: Sincer, nu le-am înțeles, nu le-am înțeles prea bine. Am constatat că nici măcar nu au înțeles cine emite acordul de mediu, pentru că ei îmi cereau mie personal să opresc emiterea acestui act administrativ când autoritatea competentă care emite un astfel de document este Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Lor ar fi trebuit să li se adreseze. Nu, nu am cum să îmi dau cu părerea în numele funcționarilor care emit un astfel de act.

În același timp însă, pot să spun că am foarte mare încredere în colegii mei și știu că atunci când emit o autorizație de mediu, un acord de mediu, un aviz de mediu sau orice alt document de acest tip, ei studiază foarte bine studiile de evaluare adecvată, studiază foarte bine toate documentele care precizează procedeele folosite, tehnologiile și modul în care acestea afectează sau nu mediul înconjurător. Și, din informațiile pe care le am, impactul de mediu pentru proiectul Neptun Deep, raportat la beneficiile acestuia, bineînțeles, este unul mic, este unul care se justifică și pe care îl putem gestiona fără să aducem atingere Mării Negre. De altfel, sunt în pregătire și alte zăcăminte. Partea bulgară, spre exemplu, nu e la fel de avansată ca noi, dar înțeleg că au identificat la rândul lor niște zăcăminte în perimetru costier al Bulgariei, unde vor începe exploatarea.

Ministrul a mai adăugat: Abia aștept să fie extrasă prima moleculă de gaz natural românesc din Neptun Deep. Exploatarea nu este pusă în pericol de avizele de mediu. Bineînțeles că acordul de mediu e un act administrativ. Am înțeles tot de la reprezentanții unor ONG-uri, care nu reprezintă interesele statului român, asta e părerea mea personală, că urmează să meargă în instanță și să solicite instanței de judecată, instanța de contencios administrativ, cel mai probabil, anularea acestui acord de mediu.

N-am nicio emoție, la fel cum s-a întâmplat și în alte situații. Îmi voi susține colegii și munca pe care aceștia o fac cu toată tăria și sunt convins că vom dovedi, dacă va fi cazul, și în instanță, că putem extrage gazele naturale din România cu respectarea exigențelor de mediu.

Alexandru Rotaru: Poate tergiversa începerea exploatării?

Mircea Fechet: Nu poate tergiversa sau sper să nu se întâmple până la urmă. Nu îmi propun să comentez deciziile instanțelor, cu atât mai puțin cu cât nu avem încă un un astfel de proces. Eu sunt foarte optimist pentru că eu cred în profesionalismul colegilor mei.

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețul energiei electrice, mai mare în România față de vestul Europei. Burduja arată cu degetul către Austria și Slovacia

Ministrul Energiei: E.ON nu a luat o decizie dacă vinde sau nu divizia de furnizare din România

Cine răspunde pentru prăpădul care n-a mai fost

Ministrul Fechet: Toate echipele trebuie să fie mobilizate și să intervină cu saci pentru protecţie în zonele sub Cod roșu

Partenerii noștri