Live

Video Facturi pentru încălzire mai mari decât pensiile. Românii au de achitat sume uriașe pentru căldura pe decembrie

Data publicării:
Imagine sugestivă cu o persoană care reglează temperatura unui calorifer. Foto: Profimedia Images

Românii racordați la sistemele centralizate de încălzire nu scapă de fiorii reci ai facturilor uriașe. Căldura pentru luna decembrie costă chiar și peste o mie de lei, deși vremea a fost neobișnuit de caldă. În această situație sunt mulți localnici din Giurgiu, care se plâng că facturile la energie au crescut simțitor față de anul trecut și că nu au de unde să platească sumele astronomice.

Locuitorii din Giurgiu s-au trezit cu facturi uriașe pentru căldură, chiar dacă vremea din această iarnă a fost blândă. Oamenii se plâng că nu pot face față costurilor mari, care ajung să depășească și pensiile. Nu își permit nici să își instaleze centrale în apartamente.

Dan Daponte - locuitor din Giurgiu: În luna noiembrie am primit o factură de 1100 de lei, având în vedere că s-a dat căldura după 10 ale lunii, iar pe decembrie a venit 1700, la un apartament cu două camere, 42 m pătrați, doar pentru căldură...

Este insuportabil de plată. Pensia mea e de 2300. Probabil că o să fiu dat la exacutor, o să plătesc 200-300 de lei până mor și atunci n-o să termin de plătit facturile.

Petre Nemțescu - locuitor din Giurgiu: 770 de lei în noiembrie și 1567 de lei pentru decembrie. O să le plătim eșalonat în rate, că nu avem altă posibilitate. Eu am 11 milioane pensia. Soția mea lucrează la întreprindere și are în jur de 2000 lei.

Cred că mă debranșez. E mai ieftin cu aerul condișionat decât cu termoelectrica lor cu culdură.

În una din scări, doar președintele Asociației de Proprietari nu și-a instalat centrală proprie și primește căldură de la Uzina Termoelectrica Giurgiu. La rândul său, a primit facturi mari la căldură pentru un apartament de două camere.

Cristian Lucacevschi - președinte asociație de proprietari: Un cost care depășește orice limită normală, undeva la 1700 de lei pentru luna decembrie. Pentru noiembrie a venit 1100 lei.

Nu am avut repartitoare, cu toate că așa am vrut să pun. Cei de la CET au spus că au fost pierderile atât de mari că nu este vreo șansă să îmi micșoreze prețul de consum. Ei imi spun "Domnule, avem pierderi.” Totul este izolat. Deci nu e nicio problema.

Reprezentanții Termoelectrica Giurgiu spun că de vină ar fi debranșările haotice făcute în oraș. Din 12 mii de locuințe, doar 3 mii mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Sorin Cepraga - Termoelectrica Giurgiu: Au rămas în blocuri 2-3 apartamente, 4-5 în unele cazuri, în care tot consumul înregistrat este împărțit la două apartamente. Unii s-au debranșsat fără să ceară aviz, fără să ceară nimic. Subvenția datorită banilor puțini la bugetul local este foarte mică, e 30% și gigacaloria plătită de populație e 540. Este foarte mare față de puterea de cumpărare.

Tariful plătit de giurgiuveni pentru gigacalorie este cu aproape două sute de lei mai mare decât cel al locuitorilor din București.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Autoturisme în valoare de 150.000 de euro căutate de autoritățile din Germania, găsite de polițiștii de frontieră din Giurgiu

400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu

Dosar penal pentru ucidere din culpă, deschis după accidentul de luni seară din județul Giurgiu, unde o șoferiță de 50 de ani a murit

Partenerii noștri