Video&Foto Explozie la bordul unei nave aflate în apropiere de Sulina. MApN a trimis scafandri militari. ANR: Nu sunt indicii că ar fi fost o mină
O explozie a avut loc miercuri dimineaţă, la bordul unei nave aflate în zona Sulina, iar echipajul a fost preluat de echipele de intervenţie şi adus în siguranţă în port. Nava se afla sub pavilion Togo. Autoritatea Navală Română spune că nu există indicii că ar fi fost o mină marină. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a precizat că Statului Major al Forțelor Navale a trimis în zonă puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”, cu o grupă de scafandri EOD la bord, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru a efectua cercetări.
ACTUALIZARE 16:40 Reprezentanţii Autorităţii Navale Române (ANR) au anunţat că nava care a suferit o explozie, miercuri dimineaţă, în zona Sulina, a fost remorcată către Golful Musura şi eşuată în siguranţă. De asemenea, specialiştii au montat în jurul navei un baraj antipoluare pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a deschis un dosar penal în acest caz.
ACTUALIZARE 14:00 Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că, în cazul exploziei care a avut loc pe nava comercială Seama, sub pavilion Togo, ipoteza unei mine pare să fie „mai aproape de adevăr”, dar a subliniat că trebuie aşteptată concluzia Ministerului Apărării.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ministerul Transporturilor, după ce ministrul Sorin Grindeanu a menţionat că MApN a trimis în zonă o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele exploziei. Aceştia vor stabili dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie la sala maşinilor, după cum a arătat Grindeanu.
„În acest moment se analizează care este cauza efectivă. Sunt cele două ipoteze spuse de domnul ministru al Transporturilor. Se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr, dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a afirmat premierul.
Marcel Ciolacu a felicitat Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării pentru faptul că au avut „o intervenţie rapidă”.
„Eu am fost informat azi dimineaţă, la ora 6.05. Cum era şi normal, s-au coordonat foarte bine cei doi miniştri şi cu instituţiile subordonate. Nu avem nicio victimă”, a spus acesta.
ACTUALIZARE 12:50 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că încă nu s-a stabilit dacă a fost vorba de o mină marină sau de o explozie în interiorul navei.
„Toate cele 12 persoane aflate la bord au fost luate de agenția noastră. Sunt în afara pericolului. AFDJ a trimis un remorcher, astfel încât să aducă nava mai aproape, să încerce să o salveze de la scufundare. Dacă nu se va putea face acest lucru, această scufundare să fie una controlată, să nu punem în pericol traficul pe Canalul Sulina. MApN a trimis în zonă o navă cu scafandri, pentru a cerceta cauzele, să vadă dacă a fost o mină sau o explozie la sala mașinilor. În acest moment nu e clar acest lucru. Cei care cercetează și fac ancheta ne vor transmite acest lucru”, a mai spus Grindeanu.
ACTUALIZARE 11:40 Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat, la Digi24, că este posibil să fie vorba despre o explozie la interior și nu despre o mină marină.
„Scafandrii vor vedea de unde a avut loc explozia, dinspre o mină sau dacă a fost o explozie la interior. Eu cred că nu e vorba de o mină marină, pentru că compartimentul de mașini este afectat. Cred că este o cauză internă. Zona compartimentului este cea mai periclitată din punctul ăsta de vedere, pentru că funcționează toate instalațiile. Pe fundul navei există amestec de combustibil, care curge din etanșeități, uleiuri și trebuie curățată, pentru că amestecul este explozibil. Sunt și tancurile de consum. Cred că originea este în interior. Să spunem că cineva a desfășurat lucrări de sudură, e o ipoteză, și având în vedere că e o zonă în care se găsește combustibil și zona are o capacitate explozivă, cred că s-a produs o explozie în interior. Nava e în rada Portului Sulina de mult timp. Aștepta să intre pe Bâstroe pentru a merge la unul dintre porturile ucrainene, probabil. Trebuie stabilizată, remorcată și transportată în primul port, pusă la cheu, anunțat proprietarul, asiguratorii și se repară pe cheltuiala asiguratorilor, dacă asigurarea este bună”, a mai explicat primarul, la Digi24.
ACTUALIZARE 11:30 Ministerul Apărării Naționale a precizat că Statului Major al Forțelor Navale va trimite în zonă puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”, cu o grupă de scafandri EOD la bord, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru a efectua cercetări.
„Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (274), cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15”, se arată într-o postare pe Facebook a ministerului.
De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.
„Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice. Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea Neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime”, mai precizează MApN.
ACTUALIZARE 10:45 „Echipajul a fost pregătit pentru abandon. O navă s-a deplasat în zonă, iar cei 12 membri au fost evacuați de la bord. Se află în Portul Sulina și se iau declarații echipajului pentru a stabili cauza accidentului. Nava este relativ stabilă, nu pare să dea semne că se scufundă. Avem un remorcher, care încearcă remorcarea navei pentru a o duce la nord de Canalul Sulina și a o eșua voluntar. Nu există indicii că o mină ar putea fi cauza. În secunda aceasta nu luăm în calcul. Scafandrii vor face verificări”, a declarat un oficial de la Autoritatea Navală Română.
ACTUALIZARE 10:35 Unul dintre cei 12 marinari aflaţi pe nava sub pavilion Togo pe care, miercuri dimineaţa, s-a produs o explozie se află în continuare sub supraveghere medicală la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din Sulina a Spitalului Judeţean din Tulcea.
Directoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Rodica Agavriloaei, a declarat, pentru AGERPRES, că starea celor 12 marinari de pe nava aflată sub pavilion Togo a fost evaluată de asistenta medicală a SAJ, în cazul unuia dintre ei fiind necesară încă supravegherea medicală.
„Este vorba despre un cetăţean sirian care prezintă o durere abdominală uşoară şi o contuzie la braţul drept. El rămâne în continuare în UPU”, a precizat directoarea SAJ.
ACTUALIZARE 10:20 Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată în urma exploziei care a afectat miercuri dimineaţa o navă sub pavilion Togo care transporta ciment, informează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
Autoritatea Navală Română face cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment.
„O navă sub pavilion Togo, ce transporta ciment, a raportat la ora 6:50 o explozie la compartimentul maşină şi a solicitat abandonul navei. Acesta se afla la aproximativ 7 Mm est de Sulina. Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Poliţiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului. Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina. Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90 m şi 14 m lăţime, este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată”, precizează MTI.
Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.
Știre inițială: Explozie în Marea Neagră, aproape de Sulina, la 12 mile în larg, pe o navă civilă. Incidentul a fost raportat în această dimineață. Nava se afla sub pavilion Togo și ar fi lovit o mină marină.
O familie din Spania a murit într-un incendiu provocat de o trotinetă electrică lăsată la încarcat
Momentul în care un apartament din Adjud sare în aer
Alertă la o mină din Gorj
Explozie puternică într-un bloc din Rusia. Cel puțin 4 morți, printre care 2 copii. 15 oameni au fost salvați de sub dărâmături
Nava scufundată lângă Sf. Gheorghe s-a izbit de un alt vas. Echipajul acestuia a salvat 8 marinari și a plecat spre Bulgaria (anchetă)
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Primarul din Caracal, al cărui fiu deține stația GPL ilegală din Crevedia, va candida pentru un nou mandat
Explozie lângă o secție de vot din Rusia
Explozie uriașă la o fabrică din Columbia
În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.
La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.
La bord erau 12 persoane, printre care cinci sirieni, patru turci, un libanez și un egiptean. De asemenea, 11 persoane au avut atac de panică, iar o persoană are câteva contuzii și dureri.
Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navală Română.
Mihai Călin, șef mecanic pe navă de pilotaj: „S-a auzit cerând nava ajutor. Nava se afla la 16 mile marine de Sulina. Nu se știe dacă a lovit o mină sau a fost explozie în compartimentul mașinii. A fost nava de salvare, a salvat echipajul. Unul dintre ei a avut un atac de panică. Nu am auzit să fie persoane rănite. Nava era ancorată și s-a produs explozia. Este o operațiune destul de grea.”
Adrian Mihălcioiu, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor: „Nu ar fi niciun om rănit foarte grav. Se face o anchetă să vedem ce se întâmplă acolo. Acest tip de nave sunt foarte vechi și nu sunt în standardele internaționale și de aceea mlte sunt reținute de inspectorii de control. Teoretic, nu ar trebui să circule, ar trebui să fie scoase din sistemul de transport maritim, dar practica ne învață că încă există, mai merg în diferite porturi unde nu sunt controlate. nu pot fi toate controlate, la noi sunt zeci de nave venite în port, sunt resurse limitate. Cred că nu e o explozie de mină, pentru că ar fi explodat la nivelul suprafeței bordajului și ar fi făcut o gaură semnificativă, iar nava ar fi suferit avarii foarte mari, poate chiar și posibilitatea de scufundare, dar o explozie în interiorul navei ar putea să fie. Sunt tot felul de electricități statice care ar putea da scânteie în anumite condiții și gazele ușor inflamabile să explodeze.”
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News