Live

Explozie de produse contrafăcute la începutul acestui an, în România

Data publicării:

Explozie de produse contrafăcute la începutul acestui an, în România. Creşteri sunt încă de anul trecut, atunci când capturile Poliţiei de Frontieră s-au dublat faţă de 2017. Într-o singură săptămână, mii de bunuri contrafăcute ce urmau a fi vândute în ţară au fost confiscate de poliţişti. Dacă ar fi fost comercializate ar fi câștigat peste 2 milioane de lei din bunuri ce erau prezentate ca fiind originale. Statul a înregistrat anul trecut pierderi miliarde de euro în contextul în care contrabandiştii nu plătesc taxe pentru bunurile vândute în ţară. Aproape un sfert dintre cei care aleg să cumpere astfel de bunuri sunt tineri până în 35 de ani.

Mai bine de o treime dintre cumpărătorii produselor de contrabandă sunt tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani. Preferate sunt articolele de imbrăcăminte şi cosmeticele.

Daniel Mărăcineanu, director general Asociaţia Activ: În momentul în care i-am întrebat ce se poate face ca să stăvilim acest fenomen, că doar 1% dintre cei care au răspuns au indicat că ideea de a respinge din start achiziția unor astfel de produse poate fi o soluție. De ce sunt prezente pe piață? Pentru că vin la un preț sensibil mai mic față de produsul legitim. Referindu-ne la contrabandă și contrafacere, România ocupă unul dintre primele locuri în topurile din UE.

Ruta pe care, de regulă, ajung în ţara noastră astfel de produse contrafăcute este Turcia - România.

Alexandra Popescu, purtător de cuvânt IGPF: Au fost descoperite, fie în containere sosite în portul Constanța din spațiul extracomunitar, fie în punctele rutiere de la frontieră cu Bulgarie, în autocare ce circulau pe ruta Turcia-România, dar și în camioane și autoturisme, ascunse printre bunurile personale ale pasagerilor și în spații special confecționate. Ultimele cazuri au fost înregistrate la frontiera Giurgiu atunci când polițiștii au descoperit ascunse în compartimentul pentru marfă a două autocare, 4.000 de articole de îmbrăcăminte și parfumerie inscripționate cu numele unor firme cunoscute.

Alte 41 de percheziţii au avut loc săptămâna trecută. Au fost descoperite mii de flacoane cu parfum.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: Polițiștii au ridicat peste 3.700 de flacoane cu parfum estimate la peste 330.000 de euro. Aceste parfumuri veneau din Turcia, erau ambalate în România în recipiente sub anumite branduri cunoscute național și internațional și urmau să fie trimise în Anglia spre comercializare.

Pierderile statului român sunt uriaşe, de la an la an.

Daniel Mărăcineanu, director general Asociaţia Activ: La o evaluare pe care am făcut-o anul trecut, este vorba despre peste 2 miliarde de euro, bani care nu mai ajung în bugetul de stat și nu mai pot fi distribuiți către domenii prioritare.

Doar în primele 3 luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au descoperit peste 5 milioane 200 de mii de produse contrafăcute, inscripţionate cu numele unor firme mari. Anul trecut, au fost constatate peste 1.000 de infracţiuni de contrabandă şi au fost confiscate bunuri în valoare de peste 150 de milioane de lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FOTO. Două pistoale letale şi 200 de cartuşe, descoperite în urma unor percheziţii care vizau furtul unui telefon

Parchetul European face percheziţii în judeţul Maramureş, într-un dosar de fraudă cu subvenţii în valoare de 2 milioane de euro

Operaţiunea „Şcoala”: Zeci de percheziţii în mai multe oraşe şi în București, într-un dosar privind vânzarea de droguri către elevi

Percheziţii de amploare în județul Mureș. Cetăţeni români sunt cercetaţi de autorităţile judiciare din Germania pentru evaziune fiscală

Partenerii noștri