Ursul care a ucis un om în Harghita a iscat conflictul între instituţiile statului
Ursul care a ucis ieri un om în judeţul Harghita e căutat cu disperare în pădurile din zona Crişeni. Pădurarii şi vânătorii încearcă să dea de urma ursoaicei de mai bine de 20 de ore. Atacul mortal a declanşat un adevărat conflict între instituţiile statului. Consiliul judeţean şi asociaţiile de vânători acuza Ministerul Mediului că ar fi putut să prevină tragedia.
Andrew Tate: „Voi fi viitorul premier al Marii Britanii”
Funeralii de stat pentru fostul președinte american Jimmy Carter
Ciucu: „Nu s-a discutat nici măcar informal varianta Nicușor Dan”
Cazul adolescentului din Iași, care a fost bătut de doi colegi și a murit. Cum s-a întâmplat totul
Situație absurdă la Ocna Sibiului: șinele de tren au rămas neschimbate, după luni de reparații. Cum motivează constructorii
Momentul impactului dintre un tramvai și o mașină în Iași. După ciocnirea violentă, șoferul a fugit de la fața locului
Mărturia unei actrițe românce din Hollywood, în mijlocul incendiului: „Situația este oribilă. Elicopterele trec din 2-3 minute pe cer”
CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro
Terenurile României se transformă în deșert. Statul nu știe suprafața afectată
Autorităţile din judeţul Harghita spun că ursoaica era cunoscută. A fost agresivă şi în anii trecuţi, mai ales atunci când avea pui. De altfel, au cerut Ministerului Mediului aviz pentru eliminarea animalului.
Borboly Csaba, prşedintele Consiliului Judeţean Harghita: „Acest urs a fost solicitat să fie extras anul trecut, dar din partea Ministerului Mediului i s-a refuzat Asociatiei de Vanatoare (acest lucru, n.r.). Nu e bine pentru că aici viața oamenilor este în pericol și de ce ne temeam în ultimii ani, acum, din păcate, azi a devenit realitate.”
În replică, reprezentanţii Ministerului Mediului spun că nu a primit nicio solicitare pentru ursoaica respectivă şi că a aprobat toate cererile atunci când viaţa oamenilor a fost pusă în pericol.
Mihai Drăgan, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului: „Asociaţia de vânătoare Hubertus Harghita ultima solicitare de derogare către minister a fost anul trecut în iulie. Ce pot să vă mai spun este că încă din 2017 când a fost emis un ordin de intervenţie cu 150 de exemplare pentru urgenţe s-au dat 140 de recoltări, solicitările nu stau la minister, nici 24 de ore”.
Specialiştii susţin că urşii sunt mai periculoşi în această perioadă pentru că vin după câteva luni de hibernare şi sunt în cautare de hrana. În plus, vina e una comună, atât a autorităţilor locale, cât şi a celor de la Bucureşti.
Csibi Magor, specialist în politici de mediu: „De foarte multă vreme se discută cum să se prevină, a fost acum câţiva ani o iniţiativă a Ministerului, dar nu s-a concretizat, un serviciu de intervenţie de urgenţă. Metodele de aplicare nu sunt conturate, nu este clar dacă ministerul are şi alte măsuri şi continuăm o poveste care nu are sfârşit, nu sunt nici bani, nici interes din partea autorităţilor locale să prevină astfel de incidente”.
Bărbatul ucis vineri de ursoaică lucra cu ziua în zonă. Avea doi copii pe care îi creştea singur, după ce mama lor a plecat la muncă în străinătate. El a fost atacat de uroaică în momentul în care încărca într-o căruţă pâmânt de flori din pădurea de lângă localitatea Crişeni, la graniţa dintre judeţele Harghita şi Mureş. El a murit în drum spre spital din cauza rănilor extrem de grave.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News