Strategia unei intervenţii fără ordin. Jandarmii au fost păcăliţi de şefi
Niciunul din cei patru oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne şi Jandarmeriei Române puşi astăzi sub acuzare nu a vrut să dea declaraţii în faţa procurorilor militari. Depoziţiile lor ar fi lămurit multe aspecte din anchetă mai ales că documentele cerute oficial de procurori nu au fost încă desecretizate.
Antrenamente spectaculoase ale jandarmilor
Un urs a fost văzut în apropiere de București
Mai mulți jandarmi au fost atacați cu lopeți și cărămizi la Brăila
Incidente violente înaintea meciului Dinamo - UTA
Un taximetrist și-a dus clientul până pe pârtia de schi
Doi tineri au fost prinși cu droguri în curtea unui liceu din Timișoara
O familie din Tulcea s-a trezit cu un șarpe în canapea
Un bărbat din Arad a fost atacat de albine
Peste o sută de elevi au fost scoși din nămeți de jandarmii montani din Rodna
Anchetatorii au reuşit totuşi să creioneze poziţionarea unităţilor de jandarmi şi zona aproximativă în care acestea au acţionat pentru dispersarea protestatarilor.
Totul a fost posibil după vizionarea câtorva mii de ore de imagini filmate atât de presă, cât şi de participanţii la protest, dar şi cu ajutorul informaţiilor oferite de cele aproape 800 de persoane care reclamă intervenţia jandarmilor.
Citiţi şi:
Investigaţiile de până acum arată că aproape 1000 de jandarmi, din Craiova, Ploieşti şi Bucureşti, au participat la demonstraţiile protestatarilor. Lor li s-au alăturat luptătorii Brigăzii Speciale a Jandarmeriei.
Iniţial, forţele de ordine au avut de asigurat zone delimitate. Pe strada Paris au fost poziţionate detaşamente ale Grupărilor Mobile de Jandarmi din Ploieşti şi din Craiova. Lângă aceste unităţi, pe bulevardul Aviatorilor, au fost mobilizaţi jandarmi din Bucureşti. Guvernul a fost asigurat atât în faţă, cât şi pe laterale de jandarmi tot din Bucureşti. Tot Jandarmeria Capitalei a asigurat zona Pasajului Victoriei, dar şi bună parte din Bulevardul Nicolae Titulescu.
Dispozitivul a fost închis pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, unde au fost mobilizate trei detaşamente, unul din Craiova, unul din Bucureşti şi unul din Ploieşti. În curtea Guvernului, pe trepte au aşteptat ordine cei din Brigada Specială de Jandarmi.
Tot în Curtea Guvernului au stat şi cei care au coordonat acţiunea. Vorbim în primul rând despre Laurenţiu Cazan, şeful jandarmeriei Bucureşti şi cel care ar fi coordonat întreaga intervenţie, dar şi de coloneii Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile, şefii Jandarmeriei Naţionale.
Acum toţi trei sunt urmăriţi penal. Cu ei a fost şi subsecretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Valeriu Mihai.
El ar fi dat indicaţii tot timpul şefilor din jandarmerie. Aproape de acest grup a stat şi Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al instituţiai, iar pe treptele Guvernului au stat colonelul Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie, şi Nicu Orlando Dragoş, şeful Poliţiei Capitalei.
Primele incidente s-au înregistrat la orele amiezii, când în piaţă erau o mână de oameni, însă odată cu lăsarea întunericului tensiunile dintre jandarmi şi protestatari s-au amplificat. Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene la cel mai mic semn de agresiune şi sunt acuzaţi de protestatari că de multe ori au fost agresivi fără niciun fel de motiv.
La rândul lor, şi jandarmii acuză că au fost atacaţi de grupuri de protestatari violenţi, care au aruncat în ei aproape constant cu pietre, sticle ori alte obiecte contondente. În această notă s-au desfăşurat ostilităţile până aproape de ora 23, când violenţele au luat o turnură fără precedent.
Două echipaje ale trupelor speciale din Poliţie au fost prinse într-o ambuscadă pe bulevardul Titulescu. Jandarmeria a trimis în ajutorul lor două detaşamente.
Încă nu se ştie cum a fost posibil, dar doi jandarmi din aceste detaşamente au fost prinşi de protestatari. Şefii Jandarmeriei au cerut intervenţia Brigăzii Speciale,
Concomitent cu acţiunea Brigăzii Speciale, şefii Jandarmeriei au regrupat trupele, astfel încât în jurul Guvernului au format un adevărat zid pe mai multe rânduri şi a fost scos tunul cu apă.
În jurul orei 23.10, a fost pus în aplicare ordimul de evacuare a pieţei.
Flancul drept s-a mobilizat până la Muzeul Antipa pentru ca niciun protestatar aflat pe bulevardele Aviatorilor şi Kiseleff să nu poată înainta în Piaţa Victoriei. Jandarmii aflaţi în centrul dispozitivului, ajutaţi de tunul de apă, au pornit în forţă folosind tot ce aveau la dispoziţie, gaze, petarde de panică, tonfe şi scuturi.
Alături le-au stat cei din gruparea mobilă Craiova.
Cele două unităţi au continuat intervenţia în forţă şi pe bulevardul Ion Mihalache, fără să ţină cont de faptul că în faţă aveau şi copii, femei ori persoane în vârstă.
Au fost filmaţi cum au rupt în bătaie 4 cetăţeni israelieni aflaţi într-un taxi. Jandarmii Brigăzii Speciale au blocat Calea Victoriei, astfel ca niciun protestatar să nu mai ajungă în piaţă, iar detaşamentele mobilizate pe partea stângă au plecat pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Iancu de Hunedoara, unde, la fel, nu au ţinut cont de nimic. Acţiunile jandarmilor au durat până după ora 1. Dacă intervenţia ar fi durat încă o jumătate de oră jandarmii ar fi rămas fără muniţie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News