Premieră. Exercițiu antitero în zbor. Scenariul pe care nimeni nu vrea să-l vadă devenit realitate
Lupte corp la corp şi focuri de armă într-un avion Tarom aflat în zbor, într-un exerciţiu antitero spectaculos. Trupele speciale de la Serviciul Român de Informaţii au dus la bun sfârşit antrenamentul şi speră să nu fie niciodată nevoie să intervină cu adevărat. Până atunci, singurii care fac probleme la bordul avioanelor sunt pasagerii beţi sau recalcitranţi.
SRI confirmă că există ferme de troli, boți în România
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, la Curtea de Apel. „Am adus o armă secretă”
Florian Coldea, din nou la DNA
Florian Coldea, fostul șef al SRI, este audiat la DNA
Polițiștii i-au prins pe hoții care au furat pistolul unui fost ofițer SRI
Hellvig își încheie mandatul de director al SRI
Plicuri suspecte la Ambasada Ucrainei din București
Șeful SRI critică „apucăturile” politicienilor
Atacul prevăzut de scenariu a început în timpul unui zbor spre Cipru. După multe exerciţii într-un simulator de avion, luptătorii antitero ai SRI, care se strecoară printre pasageri, îmbrăcaţi civil, au trecut la decor real.
-Suntem echipa de securitate! Braţele pe scaunul din faţă, acum!
Astfel au fost nevoiţi să stea, mai bine de o oră, cât a durat zborul, jurnalişti şi alte câteva zeci de persoane care au jucat rolul pasagerilor, fără să ştie nimic din scenariul SRI.
-Rămâneţi aşezaţi! Vom ateriza pe primul aeroport.
Şoimii aerului, cum îşi spun agenţii SRI deghizaţi în simpli pasageri, sunt prezenţa nevăzută, pregătită oricând să lupte cu teroriştii.
Marius Bercaru ofiţer SRI: Ei sunt practic ultima linie de apărare atunci când celelalte măsuri de prevenţie eşuează.
Iar pentru ca scenariul să fie cât mai real, la bordul aeronavei s-a folosit sânge fals, iar ofiţerii antitero au tras cu muniţie de antrenament.
Nici luptătorii antitero nu au ştiut scenariul complet. Fiecare exerciţiu le testează reacţiile. Tocmai de aceea, la sol, zeci de ofiţeri erau pregătiţi să intervină în cazul în care printre pasageri mai erau şi alţi terorişti.
După ce aeronava a aterizat în siguranţă, fiecare pasager este scos, rând pe rând, şi trecut printr-un filtru al echipelor antitero.
Niciodată nu vom şti dacă pasagerul din dreapta este un ofiţer antitero, însă o certitudine e că luptătorii aerului sunt în toate aeronavele în care ar putea fi ameninţări.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News