Pompierii își doresc drone profesionale pentru intervenții. Prețul, infim față de utilitatea lor
Pompierii vor să aibă tehnologie de ultimă generaţie, pentru ca intervenţiile să fie mai eficiente. Aşa că au început să testeze drone profesionale, care să le oferă o imagine de ansamblu de la locul dezastrelor, dar şi date în timp real. Dispozitivele pot fi dotate şi cu senzori, care să-i avertizeze pe salvatori dacă există şi pericole de ordin chimic.
Un mal de pământ s-a prăbușit peste patru muncitori
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
Incendiu puternic în interiorul fabricii Moldomobila din Iași
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
Primul portavion de drone din Europa se construiește la Galați
Tragedie în Suceava. Un bărbat a murit în timp ce săpa o fântână
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Incendiu de amploare la Craiova
Aceste imagini au fost filmate în timpul exerciţiul Seism 2018. Pe lângă viteza de reacţie, au fost testate şi mai multe tipuri de drone, care ar trebui să intre în curând în dotarea pompierilor.
Cristian Radu, şeful IGSU: Utilizarea acestor mijloace tehnice pentru gestionarea evenimentelor de tip cutremure, incendii de pădure, inundaţii şi chiar accidente chimice care ne-ar putea, în funcţie de echiparea acestor mijloace. Să putem să beneficiem de informaţii reale pe care să le valorificăm.
Cristian Popa, jurnalist Digi24: Cu siguranţă un astfel de gadget poate fi folosit şi pentru salvarea de vieţi. Din nefericire, pompierii nu au avut în dotare un astfel de dispozitiv în momentul intervenţiei de la clubul Colectiv. Imaginea de ansamblu de la înălţime poate fi una extrem de important în modul în care se organizează intervenţia. De la înălţime pot vedea cu ar trebui să intervină mai eficient pentru ca oamenii să fie salvaţi iar incendiile să fie lichidate cât mai rapid.
Paul Dorneanu, președinte „Construim România”: Chiar pot fi identificate victimele cu ajutorul dronei chiar și pe timp de noapte, cele dotate cu senzori sau camere de termoviziune, pot vedea lucruri care de altfel nu sunt vizibile cu ochiul liber și foarte rapid.
Patru drone de ultimă generaţie sunt în vizorul pompierilor. Costul total ar urma să ajungă la aproape 200.000 de euro.
Cristian Radu, şeful IGSU: Intenţionăm, dacă tehnologia permite, şi dotarea acestor mijloace cu senzori de detecţie a substanţelor periculoase. Ar însemna o delimitare foarte rapidă a zonelor contaminate sau a deplasării unui nor toxic de degajare a unor substanţe chimice în atmosferă care pot afecta populaţia.
Dacă tehnologia poate limita bilanţul în cazul unui dezastru, legislaţia îl poate preveni, atrag atenţia activiştii.
Dan Trifu, președinte „Eco Civica”: Ce este mai eficientă? O dronă, sau o prevedere care spune că pe proprie răspundere prin care deschizi un local care poate omorî? Poate că ISU ar trebui să înceapă cu acest capitol de modificare a legislației de aducere a legislației în parametri europeni.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News