Live

Video Misiunile aviatorilor români în pandemie. Prin ce au trecut militarii care repatriau românii din țările afectate de coronavirus

Data publicării:
Foto: captură video

Cele două luni de stare de urgență au însemnat, pentru cei mai mulți dintre noi, confortul propriilor case. Nu și pentru aviatorii Forțelor Aeriene, care au fost la datorie. Pentru sute de români rămași blocați peste hotare, militarii au fost eroii care i-au adus lângă familiile lor. Tot aviatorii militari au fost cei care au adus în țară milioane de măști și combinezoane pentru personalul medical.

„Timp de câteva ore nu puneam o picătură de apă în gură. Am ajuns după misiune acasă și băiețelul m-a întrebat, tata, de câte zile nu ai dormit? Dar era doar compresia de la ochelari”, a relatat Daniel Nica, maior doctor.

Zeci de ore de zbor, presiune și multă grijă pentru cei din jur - cam așa au arătat ultimele câteva luni pentru Daniel Nica, medic al Forțelor Aeriene Române. Militarul a participat, în doar două luni, la numeroase misiuni de repatriere a românilor din țările afectate de coronavirus și spune că ceea ce a trăit în aceste misiuni este complet diferit de ce a întâlnit până acum în carieră.

„Toate misiunile au fost o provocare pentru echipa medicală de pe Otopeni pentru că la început informații despre coronavirus erau foarte puține. Nu știam cum se transmite și a trebuit să ne adaptăm la acest gen de transport. Transportul aerian este o provocare, pentru că tot ceea ce se respira în aeronavă ajungea și la piloți. Am început să facem planuri, erau nopți în care nu dormeam, ne era frică, câți vom ieși bolnavi din acest zbor”, spune Daniel Nica.

Grija pentru propria sănătate și pentru cea a familiei a împărțit-o cu grija pentru piloți, care îi sunt a doua familie.

„Eu aveam și grija lor, aveam și pacienții și piloții, familiile mele, familiile piloților, dar cu experiența exercițiilor anterioare, cu maximul de precauție, la sfâsșit nu avem nicio persoană infectată dintre cei care au efectuat acest gen de misiuni. În orice moment dacă mă agățam cu combinezonul în avion deveneam persoană suspectă. Era o preacauție mare în avion”, a explicat maiorul doctor.

Românii care au venit în țară în această perioadă de pandemie au venit cu o astfel de aeronavă. În acest loc au fost așezate câte două izolete în care au stat câte patru persoane, până la întoarcerea în țară.

„Au avut condiții, au avut mâncare, au avut hrană dar era un zbor lung, de noapte și în izoletă este foarte greu, erau tulburențe în zbor”, a povestit Daniel Nica.

„Cel mai lung zbor din această perioadă, 4 ore și 15 minute, o evacuare medicală din Germania”, a spus aviatorul Daniel Motoroiu.

La manșa unui avion Spartan a zburat și Daniel Motoroiu în ultimele trei luni.

„Au fost, pentru transport materiale, 8 misiuni cu aeronava Spartan, și încă 11 de evacuare persoane din diferite țări, precum Germania, Italia. Au fost foarte multe misiuni și a necesitat un ritm de lucru mult mai alert. Este o onoare pentru mine să pot să îmi ajut semenii și mă bucur că pot fi de folos în combaterea acestei pandemii”, a explicat acesta.

Aviatorul spune că misiunile nu ar fi fost la fel dacă nu pilota aeronava Spartan, de care s-a îndrăgostit acum câțiva ani.

„Încercăm și de cele mai multe ori reușim să facem corp comun cu avionul. Trebuie să simți avionul, să îl cunoști îndeaproape și să îi știi toate metehnele”, a precizat Motoroiu.

Reporter: Alexandra Dinu

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Care ar fi pierderile economice mondiale în cazul unei noi pandemii

Momentul în care pușcașii marini ucraineni resping asaltul unei unități aeropurtate rusești de elită

Partenerii noștri