Live

Mesaj Ro-Alert în Tulcea, privind „căderea unor obiecte la granița cu Ucraina”. Avioane F-16, ridicate de la sol. Filmul evenimentelor

Data actualizării: Data publicării:
Armata a găsit mai multe fragmente de dronă în Tulcea în ultimele luni. Foto: Digi24

Un mesaj RO-Alert a fost transmis, miercuri seara, pentru zona de nord-est a judeţului Tulcea, cetăţenii fiind avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte în zona graniţei cu Ucraina. Două persoane au sunat la 112 și au cerut informații. Ministerul Apărării a anunțat că două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situației, iar joi Armata va demara cercetări în zonele din județul Tulcea unde au fost detectate două semnale radar ale unor ținte care au intrat în spațiul aerian al României.

Două aeronave F-16 românești, ridicate de la Baza Borcea pentru monitorizarea situației, anunță MApN

ACTUALIZARE 23.46 Ministerul Apăării Naționale a anunțat, miercuri noapte, că două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la Baza Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației.

„Miercuri, 23 octombrie, în jurul orei 20.45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România și Ucraina, în zona Brațului Chilia, în apropierea localității Chilia Veche, județul Tulcea”, scrie în comunicatul MApN. „Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană sub comandă națională și a fost notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Pentru monitorizarea situației au fost decolate două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”.

Potrivit sursei citate, radarele au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către municipiul Tulcea. Semnalul radar a fost pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km nord-est de Tulcea.

În jurul orei 21.20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de țintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km nord-vest de Lacul Razim, continuă comunicatul ministerului.

Potrivit informațiilor difuzate de MApN, ținta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța și, ulterior, către localitatea Jurilovca, județul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km nord-vest de această localitate, în jurul orei 21.40.

MApN precizează că aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu țintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluție indicate de sistemul de supraveghere radar. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22.16, iar aeronavele F-16 au revenit la bază.

„Nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național”, din datele disponibile la acest moment, mai precizează autoritățile.  „Structurile cu competențe din Ministerul Apărării Naționale vor analiza datele și informațiile disponibile pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui eveniment. De asemenea, începând cu dimineața zilei de joi, 24 octombrie, se vor efectua cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar”, mai scrie în comunicatul MApN.

Două apeluri la 112 pentru informații

ACTUALIZARE 23.10 Două persoane au sunat miercuri seară la numărul unic de urgenţă 112, după ce în judeţul Tulcea a fost transmis mesaj RO-ALERT, în contextul războiului din Ucraina.

„Au fost înregistrate două apeluri la numărul unic de urgenţă 112 prin care se solicitau informaţii referitoare la mesajul RO-ALERT. Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit poate apela numărul unic de urgenţă pentru a cere sprijin”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Cristina Profir, potrivit Agerpres.

Mesaj RO-Alert trimis la ora 21.00

Știrea inițială. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis, miercuri seara, un nou mesaj RO-ALERT pentru populaţia din nordul judeţului Tulcea, după ce radarele Ministerului Apărării Naţionale au detectate drone în apropierea graniţei româno-ucrainene.

Foto via Agerpres.ro

Mesajul RO-ALERT, transmis în jurul orei 21,00, anunţa că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Avertizarea este valabilă până în jurul orei 23.00.

„În această seară a fost transmis un mesaj RO-ALERT pentru zona de nord-est a judeţului Tulcea, după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Menţionăm că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei despre faptul că sunt posibile atacuri ale Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean şi că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional, în zona de graniţă a României cu Ucraina”, arată ISU Delta, potrivit Agerpres.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, până la sfârşitul lunii septembrie, în România s-au descoperit fragmente de drone implicate în atacurile ruseşti asupra infrastructurii portuare din Ucraina în 11 locuri. Zece dintre ele sunt în judeţul Tulcea, iar bucăţi dintr-o dronă au fost găsite şi în Insula Mare a Brăilei

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Englezii, lăsați fără cuvinte: românul ”care e de trei ori mai bogat decât Ronaldo și de care nu ați auzit niciodată”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a distrus un birou al Crucii Roșii din Donețk, în timp ce Putin se laudă la summitul BRICS că armata sa avansează pe front

Ce îi oferă Putin lui Kim Jong Un la schimb pentru soldații nord-coreeni trimiși pentru frontul din Ucraina

Rușii iau cu asalt alte patru localități din Donbas. Ucrainenii au respins peste 50 de atacuri într-o singură zi

ISW: Cum se folosește Putin de BRICS să scape de sancțiunile occidentale și să intensifice războiul cu Ucraina în același timp

Partenerii noștri