Leonidele, o nouă ploaie de meteori în noiembrie 2024. Când se poate observa pe cer fenomenul astronomic
Fenomenul astronomic Leonide poate fi observat în data de 16 spre 17 noiembrie când, la 6 dimineața, ora României, se vor vedea cu ochiul liber pe cer mai mulți meteoriți luminoși.
În fiecare lună noimebrie, planeta Pământ trece prin zona prin care a trecut și cometa "55P/Tempel-Tuttle". Aceasta din urmă (cometa Tempel-Tuttle) a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera planetei noastre în momentul în care traversează zona.
Particulele mici de praf intră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și, prin frecarea cu aerul rece, se emit dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Aceste dâre sunt numite de astronomi meteori, iar de către oameni, în termeni populari, stele căzătoare, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Ureseanu.
Leonidele ating punctul maxim în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024
Orice roi de meteori are o perioadă de timp în care este mai activ, respectiv un moment maxim când activitatea meteorilor este cea mai mare. Leonidele sunt active în luna noiembrie, iar punctul maxim este la jumătatea lunii.
"În noaptea de 16 spre 17 noiembrie, la 6 dimineața, ora României, sunt cele mai mari șanse de a observa pe cer meteori strălucitori. Evenimentul Leonide se produce când este lună plină, iar numărul de meteori din noaptea maximului este de până la 10 pe oră", a declarat pentru Digi24 Adrian Șonka, Astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.
Ce sunt și cum se formează Leonidele
Leonidele sunt resturi ale cometei "Temple-Tuttle", care au trecut la periheliu (punct în care o planetă sau o cometă aflate în mișcare în jurul Soarelui se găsesc cel mai aproape de acesta) în anul 1998.
De atunci, în perioada 1998-2002, Pământul a trecut, anual, printr-o regiune plină de praf lăsat de nucleul cometei și, odată cu trecerea planetei noastre, s-au produs în trecut adevărate furtuni astronomice, cu rate de meteori de până la 1000/pe oră. Însă, începând cu anul 2003, maximul atins de acest curent, Leonide, a fost între 10 și 20 meteori pe oră.
Locuri de unde poți observa o ploaie de stele
Un fenomen astronomic se urmărește cel mai bine, de regulă, din locuri cu un cer curat, fără lumini artificiale puternice sau orice sursă de poluare luminoasă ori clădiri înalte, care pot afecta imaginea vizuală a fiecăruia dintre noi.
O ploaie de stele este greu de observat din centrul unui oraș. Cel mai bun loc de unde se pot observa meteori strălucitori este la munte sau în zonele rurale. De Leonide, în nopțile cu cer curat, fără nori, se pot vedea până la maxim 20 de meteori pe oră.
Pentru a putea observa meteorii luminoși nu este nevoie de niciun instrument astronomic, ci doar să stai întins și să privești cu ochiul liber spre cer.
De unde vine denumirea de stele căzătoare
Atunci când privești cerul pentru a admira Leonidele, urmărind bolta cerească poți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, o dâră luminoasă, care poate dura chiar mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În trecut, se spunea că una dintre stelele de pe cer a căzut și de aici denumirea de stele căzătoare.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News