Live

"Legea 2 Mai" a fost adoptată. Gorghiu: "Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi şi după să umbli liber pe străzi"

Data actualizării: Data publicării:
Camera Deputaţilor a adoptat "Legea 2 Mai" care prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Camera Deputaţilor a adoptat "Legea 2 Mai" care prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. "Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare", a transmis ministrul Justiţiei Alina Gorghiu.

Este vorba despre un proiect iniţiat de către liberali.

Propunerea legislativă prevede că efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la trei la 10 ani.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii 43/2000, precum şi modificarea Legii 194/2011, în sensul majorării cuantumului pedepselor, precum şi al eliminării posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc. Legea merge la promulgare.

"Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai să fie votată de Parlamentul României şi astăzi s-a întâmplat. Ce aduce nou? Faptul că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri", a afirmat Alina Gorghiu, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Conform proiectului de lege, "fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă".

De asemenea, "fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă", potrivit sursei citate.

Pe 20 noiembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

I-a spus drept în față lui Cristiano Ronaldo: ”Mai ai puțin și mori”. Reacția fotbalistului în clipul care ”a rupt internetul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția liderului PNL

Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia a demisionat. Reacția Moscovei, după ce protestatarii au ocupat Parlamentul

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Partenerii noștri