Live

Video Ițele încâlcite ale unei afaceri de contrabandă. Un avion s-a plimbat nestingherit o oră în spațiul aerian al României

Data publicării:
Un avion ucrainean suspectat că a adus țigări de contrabandă în România a fost capturat de Poliția de Frontieră din Republica Moldova Foto: Facebook Poliția de Frontieră Moldova

Marți dimineață devreme, un avion ucrainean cu numărul de înmatriculare şters cu vopsea a intrat în România. S-a plimbat nestingherit o oră şi şi-a luat tălpăşiţa. Nu l-a deranjat nimeni la noi. L-au capturat moldovenii, care i-au arestat și pe contrabandiştii de la bord. Poliţia de Frontieră din România pare luată prin surprindere. Practic, avionul i-a intrat pe sub nas. Iniţial, au spus că avionul nu a intrat în România. Dar când moldovenii au oferit detalii despre ora intrării şi ora ieşirii din România, Poliţia de Frontieră a spus că face „verificări”.

Declarațiile pe tema avionului Antonov AN-2 care a fost capturat de autoritățile din Republica Moldova sunt contradictorii. Era folosit pentru contrabandă cu țigări, aduse din Ucraina în România.

Anunțul capturării aparatului de zbor a fost făcut de Poliția de Frontieră din Moldova, dar comunicarea inițială dădea de înțeles că țigările nu au ajuns la noi. Câteva ore mai târziu însă, adjunctul Poliției de Frontieră de la Chișinău a declarat presei locale că, de fapt, avion era gol, iar încărcătura a fost lăsată în România. Autoritățile de la noi spun că fac cercetări. Cele din țara vecină spun că aparatul de zbor a stat mai bine de o oră în spațiul aerian al României.

Declarații care se bat cap în cap

Aparatul de zbor a fost depistat în zona de nord a Republicii Moldova, pe un teren agricol de lângă localitatea Hlinaia Mică, din raionul Edineț. Polițiștii de frontieră moldoveni i-au reținut pe cei trei cetățeni ucraineni care erau la bord și care se ocupau de realimentarea aeronavei. Autoritățile moldovene au dat de înțeles inițial că avionul a fost oprit înainte de a ajunge în România.

„Din informațiile preliminare, avionul respectiv era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală țara vecină România”, a scris pe Facebook Poliția de Frontieră din Republica Moldova.

Câteva ore mai târziu, un șef din instituție vine cu precizări, în presa locală. „Aeronava a survolat spațiul aerian al R.Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările”, a declarat Daniel Martnos, adjunctul șefului Poliției de Frontieră din R. Moldova, citat de deschide.md.

Ulterior, ofițerii din țara vecină au explicat că avionul a fost văzut intrând în spațiul aerian al României la ora 1:42. O oră și 15 minute mai târziu e observat revenind în Republica Moldovaînsă într-o altă zonă a graniței, aflată cu aproape 100 de kilometri mai la sud.

Unde sunt țigările?

Numai că autoritățile române nu confirmă că țigările au ajuns la noi. Iar ulterior, contactați de Digi24, reprezentanții Frontierei din Republica Moldova și-au nuanțat declarațiile. Iar cei de la noi au confirmat că fac verificări.

Reporter: Deci nu se știe ce s-a întâmplat cu țigările, dacă au ajuns în România țigările și avionul s-a întors gol în Republica Moldova?

„Ce vă pot spune, ancheta este în desfășurare, sunt implicați colegii noștri și alte autorități naționale care au competența de a elucida cazul respectiv”, a declarat Ana Marchitan, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

„Inspectoratul teritorial al Poliției de Frontieră Iași a luat măsuri operative, concomitent cu actiuni de cercetare și verificare zonei de responsabilitate, potrivit competenței Poliției de Frontieră”, a declarat Denis Mihaela Lazăr, Poliția de Frontieră Iași.

De ce sunt preferate avioanele de mici dimensiuni

Este al doilea caz de contrabandă de țigări cu avionul descoperit în numai o lună. Specialiștii spun că aparatele de zbor de mici dimensiuni sunt preferate, deoarece pot ocoli sistemele de detectare.

„Traficanții profită de ocazii, nu le trebuie aerodrom special, au o bucațică de pământ de pe care decolează, survolează, aruncă țigările și se întorc înapoi, fără ca nimeni să știe nimic. Un avion care zboară cu 100 și ceva de km pe oră, să se ducă până la graniță și să se întoarcă, mai mult de 25 de minute nu îi ia”, spune Paul Mitu, fost comandant de zbor.

Contrabanda cu țigări, care a fost pusă anul trecut în Strategia Națională de Apărare la capitolul „amenințări”, aduce bugetului de stat pierderi de 3 miliarde de lei în fiecare an. Iar trendul este în creștere: în primele 8 luni ale acestui an, au fost capturate peste 4 milioane și jumătate de pachete de țigări, față de puțin peste 5 milioane, cât în tot anul trecut.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri