Live

Video Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au fost anulate. Piloții nu au mai venit la muncă

Data actualizării: Data publicării:
Pasagerii care urmau să decoleze cu aeronavele TAROM au fost nevoiți să aștepte cu orele, în toiul nopții, în sălile de așteptare ale aeroportului. FOTO: Captură Digi24

Este haos pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, unde mai multe curse au fost anulate după ce mai mulți piloți nu au mai venit la muncă subit. Ei au invocat probleme de sănătate.

Purtătorul de cuvânt al TAROM: „Pasagerii nu vor rămâne neretribuiți”

ACTUALIZARE 12:20 Purtătorul de cuvânt al TAROM, Alexandru Anghel, a declarat la Digi24, că se vor căuta soluții pentru pasagerii afectați.

„Avem 29 de piloți sau comandați care au invocat situația de „inapt de zbor”. E o întâlnire de lucru care va avea loc în această după-amiază, să vedem care sunt cerintele și care sunt soluțiile ca zborurile să se reia cât mai rapid. Trebuie să vedem cum încadrăm situația și nu vor rămâne neretribuiți, pentru că fie se va căuta o altă varianta de zbor, ori reprogramare, ori compensare. Există un cadru serios la nivel european în care funcționează toate companiile aeriene din Europa, nu le putem aplica selectiv, ne vom încadra în acest cadru de drepturi ale pasagerilor și le vom respecta”, a explicat Alexandru Anghel.

Citiți și:

VIDEO. Noi imagini de la aeroportul Otopeni cu oamenii blocați după anularea a zeci de curse TAROM. Ce soluții au pasagerii

Pilot TAROM, despre reluarea zborurilor: „E decizia fiecărui pilot, le-a ajuns cuțitul la os”. Ce îi nemulțumește

Delegaţia României care urmează să participe la summitul NATO de la Washington a plecat din ţară cu un avion militar

ACTUALIZARE 10.10 Delegaţia României care urmează să participe la summitul NATO de la Washington a plecat din ţară cu un avion militar din cauza anulării mai multor curse TAROM.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, general de brigadă Constantin Spînu, a declarat pentru News.ro că delegaţia României care participă la summitul NATO a plecat, luni dimineaţă, cu o aeronavă C-27J Spartan către Paris.
De acolo, delegaţia urmează să ia o cursă către SUA.

Din această delegaţie fac parte şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr şi ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

TAROM anunţă anularea a 10 curse

ACTUALIZARE 10.00 Compania TAROM a anunţat luni anularea a 10 curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”, după ce iniţial anunţase că trei curse sunt anulate, pe rutele Beirut, Cairo, Amman, însă multe alte curse către destinaţii interne sau către destinaţii din Europa figurau ca anulate. 

„În conformitate cu reglementările internaţionale de aviaţie şi politicile interne stricte privind siguranţa zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat „inapt de zbor”. Deciziile individuale ale piloţilor au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea şi confortul pasagerilor şi a echipajului”, precizează compania.

Cursele anulate până acum sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni - Iaşi-Otopeni, ROT621/2 - Otopeni - Oradea-Otopeni, ROT261/2 - Otopeni - Istanbul-Otopeni, ROT231/2 - Otopeni - Budapesta-Otopeni, ROT 301/2 - Otopeni - Frankfurt-Otopeni, ROT361/2 - Otopeni - Amsterdam – Otopeni, ROT 381/2 - Otopeni - Paris-Otopeni.

„Compania traversează astfel o situaţie fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de solutii şi protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center şi o parte dintre piloţi şi însoţitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operaţională şi iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activităţi s-a alocat deja personal suplimentar”, anunţă Tarom.

TAROM regretă disconfortul creat şi asigură pasagerii că siguranţa acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări.

„Echipa noastră de asistenţă va contacta direct pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile. Compania TAROM depune toate eforturile şi ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situaţie l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectaţi, iar aceştia vor fi informaţi despre noile aranjamente de zbor”, precizează TAROM.

ACTUALIZARE 9.20 Ministrul Transporturilor a solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală.

„Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală! Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor! De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM. Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcționare a TAROM! Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate!”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Pasagerii care urmau să decoleze cu aeronavele TAROM au fost nevoiți să aștepte cu orele, în toiul nopții, în sălile de așteptare ale aeroportului. Imaginile surprinse de turiștii blocați acolo arată copii care dorm pe jos.

Compania TAROM anunţă anularea zborurilor către şi dinspre Cairo, Amman şi Beirut din data de 8 iulie 2024, „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”.

„În conformitate cu reglementările internaţionale de aviaţie şi politicile interne stricte privind siguranţa zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat „inapt de zbor”, fiind în imposibilitatea restabilirii planului de zbor într-un timp atât de scurt. Deciziile individuale ale piloţilor au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea şi confortul pasagerilor şi a echipajului”, precizează compania.

Cele trei curse au fost anulate la scurt timp după miezul nopții. Ar fi trebuit să decoleze între ora 12 și 1 dimineața către Cairo, Amman și Beirut, însă pasagerii au fost anunțați că mai mulți membri ai echipajelor de zbor ale companiei TAROM nu sunt disponibili pentru zbor, invocând probleme de sănătate, drept urmare li s-a cerut să aștepte pentru a fi găsite alte soluții, astfel încât să plece către destinații.

Mulți dintre pasageri veniseră la aeroport cu câteva ore înainte și au și rămas noaptea acolo în așteptarea unei soluții.

Și în cursul dimineții au fost o serie de întârzieri la mai multe curse.

Oamenii sunt nemulțumiți pentru că mai multe curse înregistrează întârzieri ori anulări, anunțate cu foarte puțin timp înainte.

Cursele anulate sunt:

– ROT101/2 OTOPENI -CAIRO- OTOPENI,

– ROT167/8 OTOPENI -BEYRUT- OTOPENI,

– ROT187/8 OTOPENI -AMMAN-OTOPENI.

 

Mesajul transmis de TAROM

„TAROM regretă disconfortul creat şi asigură pasagerii că siguranţa acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări. Echipa noastră de asistenţă va contacta direct pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile. Compania TAROM depune toate eforturile şi ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situaţie l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectaţi, iar aceştia vor fi informaţi despre noile aranjamente de zbor”, transmite Tarom.

Pentru informaţii suplimentare, pasagerii pot contacta centrul de suport TAROM la numerele de telefon: (004) 021 9978, (004) 0800500 131 (TelVerde), (004) 0371 529 000 sau pe oricare dintre adresele de email: contact@tarom.ro, rezervari@tarom.ro.

Cursa Tarom de la Beirut, care trebuia să sosească la Bucureşti la 6.30 figurează ca anulată, dar tot anulate sunt cursele de la Iaşi (6.35), de la Budapesta şi de la Madrid.

De asemenea, figurează ca anulate curse care ar trebui să decoleze de pe Aeroportul „Henri Coandă” din Capitală, şi spre Istanbul, Oradea, Budapesta, Bruxelles, Madrid, Frankfurt, Amsterdam.

Este vorbe atât despre zboruri care ar fi trebuit deja să ajungă sau să plece spre alte destinaţii, dar şi despre zboruri programate în cursul zilei, până după-amiază.

Până la această oră, compania nu a oferit o explicaţie oficială pentru întreaga situaţie.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul Italiei extinde represiunea ONG-urilor care salvează migranții: 10 mii de euro amendă pentru piloți și confiscarea aeronavelor

Aeroportul Otopeni își modernizează aerul condiționat. Cât va cheltui numai pentru expertiza tehnică

Piloții ucraineni se antrenează în România pe 14 avioane F-16. De ce țara noastră poate fi „un model” pentru astfel de antrenamente

În timp ce se omoară în Donețk și Kursk, Rusia și Ucraina au ajuns să susțină aceeași parte în războiul din Sudan (Financial Times)

Partenerii noștri