Live

David, băiatul mort în tragedia de la Odorheiu Secuiesc, împlinea 18 ani peste câteva zile. O fată de 17 ani este în stare gravă

Data actualizării: Data publicării:
Peretele unui internat din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste elevi. Foto: ISU Harghita

O fată de 17 ani este în stare gravă la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, o alta a fost operată la Odorheiu Secuiesc, iar ce de-a treia rănită a fost în stare de şoc, în urma prăbuşirii parţiale a clădirii internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc. David, băiatul de 18 ani care a murit sub dărâmăturile clădirii urma să își sărbătorească majoratul peste câteva zile. Era handbalist la clubul din oraș și s-a dus după ore în camera de internat să se odihnească. 

Tragedia s-a întâmplat cu puțin timp înainte de ora 16 la internatul liceului Tamasi Aron unde erau cazați 97 de elevi. Aveau program de voie până la ora 17, așa că majoritatea elevilor nu se aflau în clădire. David, băiatul de 18 ani care a murit sub dărâmături, era handbalist la clubul din oraș și s-a dus după ore  în camera de internat să se odihnească.

Elevul a fost găsit cu ajutorul unui câine de căutare al salvamontiştilor. Aceştia au folosit şi o dronă cu termoviziune în încercarea de a-l găsi. Alte trei fete cu vârste între 15 și 17 ani au fost prinse sub molozul clădirii. O fată de 17 ani este în stare critică la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, o alta a fost operată la Odorheiu Secuiesc, iar ce de-a treia rănită a fost în stare de şoc.

„Pacienta a ajuns în stare gravă, şi în acest moment la fel este în stare critică, este internată în secţia clinică ATI copii, este intubată, sedată, instabilă hemodinamic. Este traumatism de coloană. Fata are 17 ani. Nu pot să vă dau acum niciun prognostic, este în stare critică, medicii nu se pot pronunţa asupra unui prognostic”, a declarat pentru News.ro Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. 

O altă fată a fost operată la umeri, cealaltă era în stare de şoc, fără leziuni, a explicat purtătorul de cuvânt al spitalului din Odorheiu Secuiesc.

„Cele două sunt internate la spital, se află în afara oricărui pericol, din fericire, aşteptăm revenirea totală ca să fie externate. Una dintre ele este pe chirurgie internată aseară, cealaltă nu avea leziuni, era numai în stare de şoc. Fata de pe chirurgie a fost operată, avea traumatisme la nivelul umerilor. Au intervenit acolo pompierii, cei de la SMURD, ambulanţa, salvamontiştii, pompierii din satele învecinate, şi imediat după prăbuşire chiar şi pietonii din zonă”, a declarat pentru News.ro Noemi Zorgo, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc. 

Ancheta care vizează incidentul petrecut la Odorheiu Secuiesc a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Citește și Iohannis cere anchetă după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. „Solicit pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați”

Kelemen Hunor: De două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni seară, la Digi24, că tragedia de la Odorheiu Secuiesc, în care un băiat de 17 ani a murit, iar alte trei fete au fost rănite, nu trebuia să se întâmple niciodată în România. El spune că autoritățile trebuie să afle cine a dat avizul pentru lucrările de la internatul Liceului „Tamasi Aron” și să fie pedepsiți. „Când începi o astfel de lucrare, cum mai lași copiii în clădire?”, se întreabă liderul UDMR.

„Nu există tragedie mai mare pentru un părinte decât să afli că a murit copilul tău. Este o tragedie și nu ar fi trebuie să se întâmple. Condoleanțe pentru familie. Una dintre fete este în drum spre Târgu Mureș, cu o fractură de coloană, celelalte sunt la Odorheiu Secuiesc. De câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un șanț mare lângă clădire și de două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți. Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului, aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați trebuie pedepsiți. Eu când trimit copilul la școală vreau să știu în siguranță, orice părinte asta dorește. E o tragedie care nu trebuia să se întâmple”, a spus Kelemen.

Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, Kelemen Hunor a spus: „E mult prea hazardat să arăt cu degetul, pentru că nu cunoaștem proiectul, nu cunoaștem avizele date sau deciziile luate la fața locului. Nici președintele, nici Ministerul Educației și nici măcar Guvernul nu dă aviz pentru o lucrare și nu supraveghează o lucrare,  asta e responsabilitatea ajutoriților locale. E prea repede. În 2022 și 2023, guvernul din care am făcut parte a aprobat patru proiecte naționale pentru renovarea clădirilor cu risc seismic, ultima lege a fost aprobată în aprilie sau mai. Am creat condițiile legale și financiare pentru reabilitarea acestor clădiri.

Clădirea prăbuşită în Odorheiu Secuiesc aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria plăteşte 300.000 de lei chirie anual

Clădirea care s-a prăbuşit parţial, luni după-amiază, în Odorheiu Secuiesc aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. În partea din imobil care s-a prăbuşit erau camere în care erau cazaţi elevii care stau la internat.

„Este o clădire veche, funcţionau în clădirea respectivă cantina şi căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În partea care s-a prăbuşit se aflau camere, elevii erau în camere, după ore, când s-a întâmplat prăbuşirea. Patru victime au fost sub dărâmături, dintre care trei au fost duse la spital, două se află în stare bună, una e în comă. Încă se caută a patra persoană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Noemi Zorgo.

Reprezentanta Primăriei a precizat că printr-o lucrare autorizată se făceau lucrări de legare a clădirii la reţeaua de canalizare şi la reţeaua pluvială a oraşului. „Clădirea respectivă se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, nu aparţine oraşului”, a spus Zorgo.

Ea a precizat că Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte aproximativ 330.000 de lei anual, chirie pentru clădire. Întrebată dacă imobilul era încadrat în clasă de risc seismic, purtătorul de cuvânt al Primăriei a precizat că nu figurează în evidenţele Primăriei în acest sens.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doliu național în Serbia. 14 persoane au murit după ce acoperișul unei gări abia renovate s-a prăbușit

Momentul în care o femeie și doi copii sunt salvați în ultima clipă. Imagini șocante surprinse în timpul inundațiilor din Spania

Tragedie în Constanța: două tinere au murit, după ce un șofer s-a urcat beat la volan și a provocat un accident

O familie din Spania a murit într-un incendiu provocat de o trotinetă electrică lăsată la încarcat

Partenerii noștri